Акциите на Tesla претърпяха поредния си срив снощи българско време, тъй като инвеститорите се отказаха от технологичните имена, въпреки че през сесията производителят на електромобили, в допълнение към големите технологични компании, върнаха известна част от ранните загуби за деня.

Ценните книги на производителя на електрически превозни средства поевтиняха с цели 8,8%, което се превърна в най-тежкия им ден от септември насам, преди да отскочат от дъното. Акциите завършиха сесията със спад от 2,19%.

В понеделник Tesla поевтиня с 8,55%. След загубите във вторник, компанията излезе на червено за 2021 година, като само от пика си в петък до момента акциите ѝ са надолу с 10,55%.

Сред причините е фактът, че оптимизмът на Wall Street се насочи към секторите, засегнати най-тежко от мерките срещу коронавируса, а Tesla обикновено се разглежда като подривна компания.

Освен това вече компанията е изложена на колебанията в цените на биткойн, след като закупи 1,5 милиарда долара от криптовалутата. Биткойнът е спаднал с 10% през последните 24 часа, падайки под 50 хил. долара във вторник, сочат данните на Coin Metrics.

Tesla завърши 2020 г. като един от най-ефективните акции на годината. Този импулс премина през 2021 г., като акциите достигнаха рекорд за всички времена на 25 януари. Оттогава обаче акциите ѝ поевтиняха с 28%.

Компанията не е единственото технологично име, което изпитва натиск върху продажбите през последните сесии. В понеделник технологичният Nasdaq Composite падна с 2,5%, тъй като Apple, Amazon и Microsoft изгубиха по над 2%. Nasdaq добави към тези загуби във вторник, като спадна с 1,7%.