В четвъртък Amazon обяви, че започва да имплементира новата си програма за опазване на околната среда, чиято цел е да постигне нулеви въглеродни емисии към 2040 г. Ако гигантът се справи с амбициозната си цел, той ще изпревари с десетилетие страните, подписали Парижкото споразумение за климата. Като част от мерките по този план, компанията обяви, че ще поръча 100 хил. електрически транспортни средства от базирания в Чикаго стартъп Rivian.

Вановете до момента не са представяни пред публиката, но се очаква да бъдат проектирани и произведени във фабриката на компанията в Илинойс, посочва Chicago Tribune. Те ще бъдат произведени единствено за Amazon и няма да се предлагат на други клиенти, посочва още изданието. Те ще споделят много компоненти с вече обявените от Rivian пикапи и SUV-та, включително батериите, задвижването и електрическите мрежи. Каросерията, дизайна, софтуерът и окачването ще бъдат разработени специално за нуждите на технологичния гигант.

Пазарната позиция на Amazon ще бъде разследванa от регулатора в САЩ

Пазарната позиция на Amazon ще бъде разследванa от регулатора в САЩ

Федералната комисия за търговията се закани, че, ако е необходимо, големите технологични компании ще бъдат разцепвани

"Преговорите между двете компании бяха в ход от известно време. Идеята, че можеш да съчетаеш ползите за потребителите с преноса на товари е изключително вълнуваща", коментира говорителката на Rivian Ами Маст. "Вановете ще извършват последния етап от доставките на Amazon, затова те се съчетават идеално с съществуващата логистична мрежа на Amazon."

Целта е стартъпът да достави 10 хил. от вановете до 2022 г., а времевият хоризонт пред пълния капацитет на поръчката е 2030 г. Очаква се първите от превозните средства да бъдат доставени през 2021 г. Споразумението с Amazon е поредната голяма крачка за Rivian, които през миналата седмица обявиха, че са получили дялова инвестиция от Cox Automotive в размер на 350 млн. долара, а през април в стартъпа бяха инвестирани и 500 млн. долара от Ford. Amazon също имат дялово участие в Rivian, като през февруари вложиха в компанията 700 млн. долара.

Rivian получи поредна мултимилионна инвестиция

Основен конкурент на Tesla получи поредна мултимилионна инвестиция

Финансовата инжекция е за 350 милиона долара

"Ако компания с толкова голяма физическа логистична структура като Amazon, които доставяме по повече от 10 млрд. предмета годишно, може да постигне целите на Парижкото споразумение десет години по-рано, значи всяка компания може да го постигне", коментира главният изпълнителен директор на гиганта Джеф Безос. Прогнозите на Amazon са, че ще понижи вългеродните емисии с 4 млн. метрични тона към 2030 г., когато се очаква цялата флотилия от новите ванове вече да е на пътя.

Същевременно новите пикапи и SUV предложения на Rivian ще бъдат на пазара догодина. Компанията обяви два прототипа през 2018 г., като посочи, че най-високата версия на пикапа R1T ще може да ускорява от 0 до 100 за около 3 секунди и ще има пробег от почти 650 км.