Недостигът на полупроводници в световен мащаб ще се успокои през второто полугодие на 2022 г., заяви в понеделник главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су, цитирана от CNBC.

Производителите на чипове все още не могат да наваксат на търсенето след разрушителните за доставните вериги проблеми в началото на пандемията. Но заводите, планирани в края на миналата година, вероятно ще започнат да произвеждат чипове през следващите месеци, което ще облекчи ситуацията, прогнозира Су.

Подобрението на ситуацията ще е плавно, посочи още тя. "Може да отнеме 18 до 24 месеца за един нов завод, в някои случаи и повече. Тези инвестиции започнаха преди около година".

AMD продава основно процесори и видеокарти за компютри, гейминг конзоли и сървъри. От началото на пандемията през 2020 г. продажбите на персонални компютри и лаптопи се увеличиха значително заради работата от вкъщи. Търсенето остава силно, макар че икономиките започнаха да отварят отново, а недостигът на чипове застигна и други индустрии, особено автомобилната.