Производителят на електрически превозни средства Rivian Automotive обмисля строеж на завод в Европа, предава Bloomberg, позовавайки се на свои запознати източници.

Бъдещият завод вероятно ще стартира с производството на микробуси за доставките на Amazon, след което ще започне да изгражда модели за потребителите. Rivian се надява да започне производството на микробусите още през следващата година.

Все още не е ясно в коя държава ще бъде направена инвестицията, но сред фаворитите засега са Великобритания, Германия и Унгария. Rivian е наела имотната компания JLL, която търси подходящо място за новия завод.

Производителят на електрически превозно средства обсъжда и варианти за определяне на търговски площи в Европа за своите превозни средства.

Според анализатори Rivian е потенциален конкурент на лидера при електромобилите Tesla. Компания, базирана в Калифорния, трябва да започне производство и доставки на пикапи в САЩ още този юни. Очаква се да пусне в в продажба и своя първи SUV модел през август.

По-рано през седмицата Bloomberg съобщи, че компанията може да излезе на борсата още през септември, като пазарната ѝ капитализация може да надхвърли 50 млрд. долара.

Гигантът в електронната търговия Amazon вече е поръчал 100 000 електрически микробуса за доставки. Очаква се 10 000 от микробусите на Rivian да бъдат на пътищата до 2022 г.,а до 2030 г. трябва да са 100 000 броя. Eлeĸтpичecĸитe пpeвoзни cpeдcтвa нa Аmаzоn дори вeчe дocтaвят пpaтĸи в Лoc Aнджeлиc.

Компанията ще предлага три варианта електрическия си ван с различни стилове и размери на кабината, съобразени с различните видове товари. Фургоните ще са с пробег от около 241 километра.

Rivian е набрала над 8 милиарда долара към днешна дата от известни компании и инвеститори, включително Amazon, Ford Motor, T. Rowe Price и BlackRock. Автомобилният производител е оценен на 27,6 милиарда долара в последния си кръг на финансиране според запознати.

Компанията има повече от 3600 служители в Мичиган, Калифорния и в завода в Илинойс, който преди е бил собственост на Mitsubishi Motors.