Чували ли сте за компанията Ant Financial? Може би не. Тогава трябва да кажем, че тя е дъщерно дружество на китайския онлайн гигант Alibaba и държи най-голямата дигитална платформа за разплащания Alipay.

Нещо повече обаче - тази финтех компания, основана преди малко повече от 3 години, съвсем скоро може да изпревари по пазарна капитализация най-големите европейски банки.

В края на миналата седмица стана ясно, че дружеството ще търси възможности за набиране на свеж капитал от около 5 милиарда долара. Според изчисленията на Reuters по този начин Ant Financial би стигнала капитализация от 100 милиарда долара.

Ако това се случи, тя би била точно колкото тази на японската банка Mitsubishi. По пазарна капитализация дружеството би се оказало по-голямо от европейска банка номер 1 - BNP Paribas, която има такава от 97 милиарда долара.

По-малки от Ant Financial ще са още 2 от на най-големите финансови институции в Щатите - Morgan Stanley и Goldman Sachs, както и други два лидера на Стария континент - Barclays и Credit Suisse, показва иконографика на платформата Atlas.

По-големи от компанията по капитализация биха били само американските JPMorgan, Bank of America, както и китайската China Construction Bank.

За последно Ant набра капитал от инвеститори през 2016 година, като тогава достигна капитализация от около 60 милиарда долара. Преговорите за нов такъв рунд се очаква да започнат в следващите месеци, твърдят източници на Reuters.