Технологичният гигант Apple се подготвя да освободи повече от 600 свои служители само в щата Калифорния, съобщава АП. Това е първата голяма вълна от съкращения в компанията след пандемията.

На 28 март производителят на iPhone е уведомил 614 служители от 8 офиса в Санта Клара, че ще са на работа до 27 май, става ясно от официални документи.

Не е ясно от кои звена са засегнатите служители.

Телекомуникационния гигант Ericsson съкращава 1200 служители

Шведски телекомуникационен гигант съкращава 1200 служители

Запазва се обаче планираното ниво на инвестиции

Apple беше забележително изключение, тъй като през последните две години други технологични компании съкращаваха работната си сила. По време на пандемията, когато хората прекарваха повече време и харчеха повече пари онлайн, се наблюдаваше огромен скок в наемането на служители, а големите технологични компании все още са по-големи, отколкото преди пандемията.

Въпреки това, тъй като растежът се забавя, компаниите се фокусират върху съкращаване на разходите, за да увеличат печалбите си.

Snapchat беше най-обещаващата социална мрежа - сега съкращава 10% от служителите си

Някога това беше най-обещаващата социална мрежа - сега съкращава 10% от служителите си

Какво се обърка?

Само в рамките на тази седмица това е втора "метла" в сектора - Amazon обяви, че освобождава хора от AWS екипа си.

През последните месеци Electronic Arts обявиха 5% съкращения, Sony анонсираха закриването на около 900 работни места, а Cisco Systems бяха над всички с 4000 души, оставащи без работа.