През 2022 г. страните от ЕС са произвели 4,8 милиона чифта ски и сноуборд, което е увеличение от 37% в сравнение с 2021 г. Почти половината от тези артикули (2.2 милиона; 45%) са произведени в Австрия, сочат данните на Евростат.

Австрия е най-големият износител и вносител на ски и сноуборд - с 1.2 милиона изнесени артикула, при внос от 0.7 милиона артикула. Вторият и третият най-голям износител са Франция (0.4 милиона) и Италия (0.3 милиона). Вторият и третият най-голям вносител са Германия и Франция (и двете по 0.3 милиона).

По отношение на износа за страни извън ЕС, около две пети от чифта ски и сноуборд в ЕС са отишли в Съединените щати (1.1 милиона, или 42% от общия износ на ски и сноуборд извън ЕС), следвани от Канада (0.4 милиона, 16%) и Китай (0.3 милиона, 13%).

Вносът от страни извън ЕС е с произход основно от Китай (0.6 милиона; 34%), Украйна (0.6 милиона; 31%) и Япония (0.2 милиона; 13%).

Производителят на ски от Чепеларе Amer Sports се цели в борсата в Ню Йорк

Българският производител на ски, който се цели в борсата в Ню Йорк

Компанията покрива 30% от световното потребелние на ски оборудване

По отношение на търговията около 2,6 милиона чифта ски и сноуборд са били изнесени за страни извън ЕС, което е 13% увеличение в сравнение с 2021 г. (2,3 милиона). По отношение на вноса са внесени 1,8 млн. ски и сноуборд, над два пъти повече от предходната година (0,8 млн.).

Ски дейностите бяха сериозно засегнати от пандемията, но благодарение на това скорошно увеличение производството през 2022 г. надхвърли нивото преди Covid.

Беладжо иска да възстанови блясъка на Монте Сан Примо като ски курорт

Италия иска да възкреси загинал ски курорт с 5 милиона евро, но мнозина негодуват

Планината Монте Сан Примо се намира в близост до езерото Комо и е в една от най-красивит области в Италия