Има няколко неща, които италианците правят по-добре от това да имат големи мечти. А именно да не ги изпълняват. Като започнем с плана за милиони евро, който се разработва от 90-те години на миналия век за изграждането на най-дългия висящ мост в света през Месинския пролив в сърцето на страната на мафията. Или самото съществуване на град Венеция, построен върху система от лагуни, която сега е по-добре защитена от екстремни метеорологични условия чрез механични порти срещу наводнения, чието реализиране отне повече от 20 години.

Сега плановете за изграждане на ски съоръжение за милиони евро на безснежна северна италианска планина може да се окажат също толкова предизвикателни.

Голата планина е Монте Сан Примо, прекрасен връх с височина 1682 метра, който дава голяма част от гледката към пейзажа от северния край на езерото Комо. Причудливият калдъръмен град Беладжо, в основата си, е известен като "перлата" на езерото заради красота си, която е примамвала знаменитости и най-вече богати руснаци, които притежават повечето пищни вили наблизо.

Но откакто миналата година град Беладжо спечели подкрепата на националното и регионалното правителство за финансиране на проект за ски зона, който се надява да привлече зимни туристи, в този планински рай имаше проблеми.

Град Беладжо на езерото Комо

Източник: iStock

Град Беладжо на езерото Комо

Планът, чиято цена е 5 милиона евро, предвижда изграждането на голям паркинг, писти за тобоган и нови лифтове в район, който беше процъфтяваща ски дестинация преди 50 години, но затворен за зимни спортове преди десетилетие с повишаване на температурите и по-малкото снеговалежи.

Въпреки че имаше значителна местна подкрепа от онези, които смятат, че съживяването на ски инфраструктурата на планината ще донесе жизненоважни пари от туризъм, плановете получиха леден прием от природозащитни и спортни организации.

Консорциум от 33 групи, включително Световния фонд за дивата природа и Италианския алпийски клуб, който нарича себе си "Да спасим Монте Примо", се опитват да спрат проекта и да повишат осведомеността за екологичната крехкост на планината.

Роберто Фумагали, говорител на групата, настоява, че има по-добри начини да се инжектират 5 милиона евро в района, които все още ще носят приходи от туризъм. Той казва, че групата напразно се е опитвала да започне разговори с поддръжниците на проекта, включително 31 местни съвета.

"Не искаме да чакаме, докато излезем на протест срещу булдозерите", каза Фумагали пред CNN. "Би било по-продуктивно да започнем сега."

Езерото Комо

Източник: iStock

Езерото Комо

Групата има редица опасения относно предложените планове, които са както екологични, така и логистични. Вместо да обновят паркинга, членовете му настояват, че би било по-екологично да се инвестира в градския транспорт. Вместо изкуствено възстановяване на снежни площи, те биха искали да видят подобрени туристически пътеки, тъй като по-кратките зими означават по-дълъг туристически сезон.

Те също така са загрижени за потреблението на енергия от машините за правене на сняг, щетите върху планината, причинени от докарването на тежко оборудване, и дали, предвид близостта до по-добри ски зони, инвестицията в крайна сметка може да се превърне в тежест за местните данъкоплатци, ако проектът не бъде изпълнен в крайна сметка не се отплаща.

Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт

Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт

Курортът Троена ще бъде достъпен за скиори три месеца всяка година

Фумагали каза, че протестиращата група може да е готова да намери компромис, но само ако поддръжниците на проекта са готови да водят диалог.

Основният проблем, посочва протестната група, е, че Монте Сан Примо, въпреки историята си като ски дестинация, просто няма достатъчно снеговалежи в момент. Това е благодарение на повишаващите се температури и сушите, които климатичната криза може да направи по-тежки и по-чести.

Планината, превърнала се в целогодишна дестинация за пешеходен туризъм, е гробище на предишни усилия да се извлече полза от по-традиционните зимни занимания.

В планината все още могат да се намерят стари турникети, стълбове на ски лифтове и дори карта на вече изчезнали писти. Последните лифтове затварят в началото на 2010 г., защото годишното натрупване на сняг просто не можеше да поддържа ски сезон, особено толкова близо до Алпите и Доломитите, където снегът е гарантиран.

Какво предлагат най-скъпите ски курорти в Европа

Какво предлагат най-скъпите ски курорти в Европа

Топ 5

Снегът може да стане още по-оскъден в бъдеще с ускоряването на въздействието на климатичната криза. Неотдавнашно проучване на неправителствената организация WaterAid и университетите в Кардиф и Бристол в Обединеното кралство установява, че екстремната суша в Северна Италия се е удвоила през последните две десетилетия, прекъсвана от тежки наводнения, превръщайки климата в подобен на този в някои части на Етиопия и Сомалия.

"И двата региона са изправени пред нарастващо изпарение (най-вероятно водено от по-високи регионални температури), което води до ускорено изсушаване на ландшафта между валежите", посочва изследването.

Времето не е точно за ски

Заплахата от недостиг на вода не е разубедила властите в град Беладжо и регион Ломбардия, които казват, че просто ще построят изкуствено езеро, ще го напълнят с вода и след това ще вземат от нея, за да направят изкуствен сняг със снежни оръдия, според планове, одобрени от общината, видени от CNN.

"Подновяване на туристическата привлекателност"

Освен паркинг, писти за тобоган и нови асансьори, проектът включва и ремонт на отдавна изоставен хотел.

Предвижда се и повдигач с конвейерна лента "вълшебен килим". Поддръжниците казват, че това ще има по-малко въздействие върху околната среда, тъй като няма да е необходимо основите да се копаят дълбоко в пейзажа, както е при традиционните асансьори. Изкуственото езеро, твърдят те, ще служи на общността и през лятото и ще действа като резервоар за валежи.

Френски ски курорти изчезват - няма сняг

Френски ски курорти изчезват - няма сняг

Ла Самбуй работеше на загуба от половин милион евро годишно

Кметът на Беладжо, Анджело Бариндели, предупреди привържениците да не се "страхуват" от скептици. "Това е важно споразумение, обща инвестиция от 5 милиона евро, сега просто трябва да се ангажираме да започнем бързо", каза той в изявление, предоставено от неговия кабинет.

Алесандро Фермо, ръководител на регионалния съвет на Ломбардия, който също подкрепя плановете, каза, че протестиращите не са на линия.

"Не ми е навик да допринасям за противоречия, но този път не мога да се сдържа", каза той наскоро в коментари, споделени във Facebook. "Пренасянето на ресурси на територията е дълга и уморителна работа. Инвестиция от 5 милиона евро е важна за развитието и възстановяването на туристическата привлекателност на района през зимата и лятото."

Дори ръководителите на града да откажат разговори с протестиращите, за да намерят компромис, проектът може никога да не тръгне от земята поради прословутата италианска бюрокрация, която, ако историята е ориентир, може да забави дори най-оптимистичните планове с десетилетия.

Първите планове за ски зоната Монте Сан Примо бяха приети и парите обещани в началото на 2022 г. Първите търгове трябваше да излязат през ноември миналата година.

Към днешна дата нищо не е помръднало отвъд протестите и прогнозата за времето, която не включва значителен сняг в скоро време.