Зимата наближава, а с нея за някои хора идва и времето на ваканции, снежни курорти и каране на ски. Какво обаче трябва да представлява перфектният ски курорт? Освен много сняг и хубави писти, специалистите считат, че е добре в подножието на хълмовете да има малък град с добри ресторанти и хотели.

След карането през деня, капризните туристи искат място, където да си почиват и да се забавляват.

Курортите в следващия списък, изготвен от Tripadvisor, притежават всичко гореизброено и много повече, защото са едни от най-луксозните и скъпите в Европа, а и в света.

Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

С нови, по-високи цени: Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

Класация на Post Office Travel Money

Топ 5 на най-скъпите ски курорта в света:

1. Куршевел 1850, Франция - 2 700 долара на вечер

Това е най-луксозният ски курорт в света. Тук има изобилие от луксозни ресторанти, от които най-впечатляващ е Le Cap Horns, който се намира на надморска височина от 2000 метра. Тук често идват Дейвид и Виктория Бекъм, както и много пилоти от Формула 1. Има хижи с цена 15 500 долара на вечер! Тук се намира и считаният за най-луксозен ски хотел в света - Suites de la Potiniere, където цените започват от 2700 долара. 6-дневен ски билет струва 260 долара.

2. St. Anton, Австрия - 1 800 долара на вечер

Намира се в сърцето на живописния район Арлберг. Любимо място е на авантюристи и фрий-райдъри. Има 30 лифта. Максималната височина е 2800 метра, а разликата е денивелацията от подножието на хълмовете е 1500 метра. Тук често идва на ваканция холивудската звезда Брад Пит. Може да наемете хижа за 7 дни за 13 000 - 16 000 долара. 6-дневен ски билет струва 280 долара.

Снимка 507083

Източник: архив ЕПА

3. Лех-Алберг, Австрия 1 500 долара на вечер

Тук има много реномирани ски училища. Любим е както на опитни скиори, така и на начинаещи. В курорта идват на почивка членовете на британското и нидерландското кралско семейство. често през зимата може да срещнете и Том Круз. 6-дневен ски билет струва 321 долара.

4. Сейнт Мориц, Швейцария - 1 500 долара на вечер

Когато пристигнете тук, ще имате чувството, че сте попаднали в зимна приказка или най-малко - на декора на романтичен коледен филм. Сейнт Мориц е любим на руските милиардери, както и на Ивана Тръмп и Елизабет Хърли. Средната цена на нощувка е 1 500 долара на вечер в хубавите хотели. Ски билетът струва 400 долара за 6 дни.

5. Кортина Д'Ампецо, Италия - 1500 долара на вечер

Кортина е в сърцето на Доломитите. Тук през 1956 година са се провели Олимпийските игри. Най-богатите европейци идват на зимна ваканция тук. Има 87 писти. Тук често идват знаменитости като Джордж Клуни и Стинг. 6-дневен ски билет струва 300 долара.

Френски ски курорти изчезват - няма сняг

Френски ски курорти изчезват - няма сняг

Ла Самбуй работеше на загуба от половин милион евро годишно