Представата, която повечето хора имат за Саудитска Арабия е за необятна пустиня и по никакъв начин не могат я свържат със ски дестинация. Вече сме ви разказвали за футуристичния "град на бъдещето" - Неом, който страната строи с инвестиция от 461 милиарда евро (500 милиарда долара).

Още по-изключително е да си представим как градът ще предлага и ски курорт. Ски курортът Троена ще бъде достъпен за скиори три месеца всяка година, а през останалото време туристите ще могат да практикуват водни спортове и планинско колоездене.

Градът ще се намира в северозападния регион на страната, в провинция Табук. Той ще открие нвобичаен ски курорт Троена, който ще предлага микс от главозамайваща реална и виртуална архитектура, изкуствено езеро и др., разказва Euronews Travel.

Идеята за каране на ски по склоновете на Неом в Саудитска Арабия звучи абсурдно и все пак според Кларк Уилямс който е зает с маркетинга за града, казва че е по-лесно, отколкото изглежда. "Нуждаем само от -3 градуса по Целзий, за да направим сняг в Неом и можем да правим това за три месеца в годината", коемнтира той. В планините близо до Неом температурата естествено пада под 0 градуса през зимата.

Троена обещава всичко, което туристите биха могли да намерят в един обикновен планински курорт. Ще предлага ресторанти и дори луксозен спа център за тези, които не са фенове на пистата. Ще има и няколко хотела, които веднага ще могат да приемат посетители, когато центърът отвори врати в края на 2026 г. или началото на 2027 г.

Футуристичният Неом в пустинята на Саудитска Арабия, който от „утопичен“ град за $1 трилион, може да се превърне в кошмар

Футуристичният Неом в пустинята на Саудитска Арабия, който от „утопичен“ град за $1 трилион, може да се превърне в кошмар

Първата част от утопичния град, която трябва да бъде завършена, е остров Синдала

В момента проектът е в първи етап на развитие, като там вече живеят работници.

Около 7000 души ще бъдат местните жители, според настоящите планове, които ще могат да живеят и работят в курорта.

Троена е само една от забележителностите на град Неом. Очаква в града да бъде построен небостъргачът THE LINE, който ще представлява 170-километров "град" и ще може да приюти до 9 милиона жители.

Първоначално Неом ще се фокусира върху местния туризъм и по-късно ще привлича и международни посетители, като 60% от хората ще идват извън Саудитска Арабия до 2030 година. Градът планира да се захранва на базата на 100% чиста енергия и да запази 95% от природата на територията непокътната. Проектите за възстановяване на дивата природа в района вече са започнали.