Производителят на ски от Чепеларе и един от най-големите производители на ски оборудване в света - Amer Sports, обяви, че се цели към борсата в Ню Йорк. Компанията планира да набере $1,8 милиарда чрез продажбата на 100 милиона акции. Българският завод на компанията покрива 30% от световното потребелние и е един от най-ценните в портфолиото на финландския производител.

Наред с фабриките в Австрия, Румъния, Канада и САЩ, ски заводът в България се нарежда сред един от най-големите в света. През 2023 година година компанията обяви и проект за нов завод у нас, този път в Асеновград.

"Ние произвеждаме около 30% от световното потребление на ски тук, в България. На база потенциала и развитието на нашите брандове, инвестираме в още един завод, който ще открием в Асеновград", заяви миналата година за Money.bg управителят на "Амер Спортс България" Ивайло Петров.

Производителят на ски от Чепеларе "Амер Спортс" открива втора фабрика - този път в Асеновград

Българският производител на ски, покриващ 30% от световното потребелние, открива втора фабрика у нас

Новият завод ще бъде готов до края на годината

Дружеството обяви, че търси служители за новия производствен център, като всички те ще преминат обучение преди това. Един от най-големите проблеми пред развитието на компаниите у нас обаче е липсата на квалифицирана работна ръка, коментират от "Амер Спортс България".

Снимка 644648

Източник: iStock

На глобално ниво обаче, Amer Sports се цели в пазарна капитализация от около $8,7 милиарда и планира да набере $1,8 милиарда чрез продажбата на 100 милиона акции на цена между 16 и 18 щатски долара. Първичното публично предлагане се очаква да бъде най-голямото от началото на годината.

Основана през 1950 година във Финландия, Amer Sports работи в три сегмента и притежава емблематични брандове като Salomon, Wilson, Atomic, Arc'teryx, Suunto и Precor. Компанията присъства в 41 страни по света, а служителите й надхвърлят 10 000. Компанията произвежда около една пета от продуктите си в собствени съоръжения, разположени предимно в Европа и Северна Америка.

Фабриката в Чепеларе отваря врати през 1972 година, а лиценз за производството на ски от австрийската марка Atomic получава през 1982 година. Преди 15 години компанията е придобита от Amer Group. В завода у нас целогодишно работят над 550 души.

По данни от 2023 година България е третият най-голям износител на ски в ЕС. Страната ни е изнесла 630 800 чифта ски и индивидуални сноуборд такси. По данни на европейската статистическа служба Eurostat Австрия най-големият износител в ЕС. Основната дестинация за износ извън ЕС са САЩ. България е сред топ три на износителите сред държавите членки както за ЕС, така и за страните извън ЕС.

Фабриката за ски в Чепеларе ще има китайски собственик като част от сделка за €4,6 милиарда

Фабриката за ски в Чепеларе ще има китайски собственик като част от сделка за €4,6 милиарда

Тя отваря врати през 1972 година и бе собственост на Amer 10 години