Автомобилната индустрия в Индия нададе вой за незабавни данъчни облекчения, които да подкрепят търсенето след нов срив на продажбите през август, предава Nikkei.

Асоциацията Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) призова правителството да намали данъка при покупка на автомобил от 28 процента на 18 процента, като така да помогне на закъсалата индустрия.

От юли 2018 г. секторът е под огромен натиск заради забавяне на местната икономика и задълбочаваща се ликвидна криза потопиха вътрешното потребление в третата най-голяма икономика в Азия. Слабото търсене предизвика намаляване на производството и съкращаване на хиляди работни места.

В Индия има толкова непродадени коли, че производителите си взимат отпуск

В Индия има толкова непродадени коли, че производителите си взимат отпуск

Производството е надхвърлило продажбите

Президентът на асоциацията Раджан Вадхера заяви, че през август има 30 процента спад на продажбите на леки автомобили.

Най-големият производител на пазара - Maruti Suzuki India - отчита пети пореден месец на спадове с рекордния срив от 33 процента. Конкурентът Mahindra & Mahindra, който стъпи и в България, отчита 25 процента спад през август. Tata Motors, която пък е най-голямата по приходи, отчита 49 процента спад на продажбите.

В опит да подкрепи търсенето, миналият месец министърът на финансите обяви някои мерки, включително премахване на предложеното увеличение на таксата за регистрация от юни следващата година, като също така позволи на някои държавни департаменти да закупят нови автомобили.

Икономическият растеж на Индия удари 6-годишно дъно

Икономическият растеж на Индия удари 6-годишно дъно

Няма бърз път нагоре, казват анализатори