Индия може да се окаже на прага на криза. Икономическият растеж на страната спадна до нива, последно виждани след избирането на министър-председателя Нарендра Моди през 2014 година, който обеща да превърне страната в глобален икономически център и да създава милиони работни места всяка година, пише CNN.

През второто тримесечие на 2019 година брутният вътрешен продукт на страната е нараснал само с 5% според данни на правителството. През същия период на миналата година беше регистриран ръст от 8%. Спрямо първите три месеца на година също се откроява значително забавяне на темпа на растеж - тогава растежът на икономиката беше 5,8%.

Последният спад се дължи основно на по-слабото частно потребление и производството, което е близо до стагнация. За сравнение, преди година производството нарасна с 12%.

Падането на цените на хранителните стоки и заплатите в сектора на строителството предизвика стрес сред населението, предимно в селата и аграрните райони. Тези проблеми допълнително се изостриха от кредитна криза.

Използва ли Индия потенциала на човешкия си капитал?

Използва ли Индия потенциала на човешкия си капитал?

Страната е дом на най-много млади и конкурентоспособни хора в света

По-малкият растеж на практика означава, че третата по големина икономика в Азия сега расте с най-бавни темпове за последните шест години. Индия набира инерция надолу по спиралата вече от година, а пътят към възстановяването ще бъде труден.

"Напълно възможно е целогодишният растеж на Идния да падне под 6% през 2019 година", пише в доклада си Приянка Кишор, която е ръководител на аналитичния отдел на Oxford Economics, занимаващ се с икономиката на Индия.

Преди около седмица стана ясно, че страната ще предостави данъчни облекчения за стартъпи, както и по-евтини заеми за жилища и автомобили. Индия ще влее и 700 милиарда рупии (9,8 милиарда долара) в държавните банки, като се предвиждат и други спасителни мерки. Няколко дни по-късно пък правителството на страната съобщи, че ще има и облекчения за чуждестранните инвеститори.

В петък, 30 август, финансовият министър Нирмала Ситхараман обясни, че предстои сливане на банки - 10 финансови институции ще бъдат преобразувани в 4, като по този начин ще се стимулира кредитирането на бизнеса. Обезпокоителните данни за спада на растежа обаче бяха обявени малко по-късно същия ден.

"Това са позитивни стъпки, но е малко вероятно да доведат до бързо възстановяване на растежа", каза още Кишор. Според анализаторите трябва да се направи много повече.

"Правителството предприема стъпки за облекчаване на трудностите, пред които е изправена икономиката на страната. Тези мерки обаче биха били полезни само в средносрочен план. Няма бързо решение или кратък път, по който да се регулира спадът през последните няколко години", коментира главният икономист от дъщерното дружество на Fitch India Ratings and Research.

Индия планира да набере $47,4 милиарда от приватизация

Индия планира да набере $47,4 милиарда от приватизация

Най-голямата приватизация за последните две десетилетия