Индия е дом на повече млади и конкурентоспособни хора от която и да е друга държава в света. Но може ли страната да използва този си потенциал?

Времето на Индия се изчерпва - страната може да изпусне момента да оползотвори потенциала на своята младеж за стимулиране на икономическия си растеж, пише Bloomberg.

Популацията на страната в групата под 19-годишни вече достигна своя връх, показват данни на правителството в Индия. Това означава, че работната сила на страната ще расте по-бавно от сега нататък. Според данни от икономическо проучване на местното финансово министерство след около 20 години нацията може да се окаже застаряваща - подобно на Китай в момента.

Това поставя страната в риск, а в същото време управата не прави достатъчно, за да обнови образователната система например, което е ключово за подготовката на младите хора за по-добре платени и висококвалифицирани позиции.

Индия планира да набере $47,4 милиарда от приватизация

Индия планира да набере $47,4 милиарда от приватизация

Най-голямата приватизация за последните две десетилетия

Според доклад на Световната банка шестата по големина икономика в света и до скоро най-бързо развиващата се от големите такива е класирана на 155-о място от 157 страни по индекса "Човешки капитал", който измерва инвестициите в образованието и здравеопазването за младите хора.

Бюджетът на Министерството на образованието за тази година е в размер на 3,4% от централния годишен бюджет на страната - почти на същото ниво от предишните 3 години, но по-нисък в сравнение с 2015 година, когато бюджетът за образование е бил 3,8% от общия бюджет.

Изследвания сред обществените училища в страната ясно констатира, че образователната система на страната страда от недостиг на просветители и персонал, както и от лоша подготовка на самите учители и забавяния при получаването на средства.

Именно това е една от причините, поради която Индия се изправя пред ситуацията в страната да има висока безработица и липса на таланти в същото време.

Бездействие в подобна ситуация поставя държавата и в рискува ситуация да остане далеч зад Китай в стремежа на двете най-населени държави хората да обезпечат финансово старините си.

"Индия не се възползва от своя демографски дивидент." Това констатира и доцентът в Института за изследване на индустриалното развитие в Ню Делхи Сатяки Рой. По думите му Индия разполага в човешкия ресурс и работната ръка, но не се възползва от тях, докато в страни като Южна Корея, Тайван и други държави от Източна Азия, съществуват модели, при които правителството прилага съгласувани политики за създаването на човешки капитал, който е безкрайно необходим за индустрията.

Може ли Индия наистина да се превърне в икономика за $5 трилиона?

Може ли Индия наистина да се превърне в икономика за $5 трилиона?

Премиерът Моди иска при следващите избори това да е факт, но шансовете са малки