Преди няколко дни, говорейки пред министрите в Индия, премиерът Нарендра Моди декларира, че иска икономиката да достигне $5 трилиона през 2024 г., когато отново ще има общи избори. Това би било, казва той, "предизвикателно, но постижимо".

Моди не може да бъде обвинен, че му липсва амбиция. Тази цел обаче може би е твърде амбициозна, коментира за Bloomberg Михир Шарма. В момента икономиката на Индия се оценява на $2,8 трилиона (без да взимаме предвид скорошните твърдения, че статистиката е надута). За да достигне $5 трилиона в рамките на пет години, икономиката ще трябва да расте с над 12 процента на година. През последното тримесечие, за което има данни, експанзията е под пет процента, отново ако вярваме на статистиката.

Индия може и трябва да иска двуцифрен растеж. Без устойчив и силен растеж, страната няма да успее да намери работа на близо един милион млади хора, които влизат на пазара на труда всеки месец. И ако не се възползва от настоящата си добра демографска ситуация, никога няма да се превърне в богата икономика с просперираща средна класа.

Преувеличава ли Индия икономическия си растеж?

Преувеличава ли Индия икономическия си растеж?

Изчисления сочат, че страната отчита 2,5% пр. п. по-висок растеж от реалния

Но предпоставките за такъв космически растеж, който преобърна съдбата на азиатските тигри, липсват. Електропреносните мрежи и инфраструктурата са по-добре, отколкото някога, но все още твърде далеч от нужното, за да подпомогнат изграждането на силен производствен сектор. Образованието също е далеч от желаното.

Ако Индия продължи така, както и досега, ще продължи да расте с между 5 и 8% годишно, най-вероятно около 6%. При такъв сценарий, икономиката ще достигне $5 трилиона след десетилетие.

Освен това ще бъде много различна икономика - и страна - от останалите с нейните размери. Индия от 2029 г., ако все още расте със средно 6%, ще бъде изпълнена с огромни неравенства не само при доходите и богатството, но и между регионите. Някои части около столицата и регионите около океана може и да постигнат създаването на просперираща средна класа, но голямата част от Индия - там, където и населението расте най-бързо - ще остане бедна.

Дори и днес части от Индия изглеждат като Югоизточна Азия, а други - като Субсахарска Африка. И тази разлика ще се увеличи, ако не бъде постигнат двуцифрен растеж.

Ще се създадат и проблеми във външнополитически план. Как светът ще се справи със страна, която има размера и желанията на суперсила, но с политика, държави и възможности, които не отговарят на това? Какво ще стане, когато Индия е, например, трета икономическа сила, но се държи като развиваща се страна?

Затова останалата част от света трябва да се надява амбициите на Моди да станат факт. Това ще означава, че страната е провела нужните реформи, които ще ѝ позволят да заеме мястото си на световната сцена. Но към момента шансовете това да се случи са изключително ниски.

В Индия има толкова непродадени коли, че производителите си взимат отпуск

В Индия има толкова непродадени коли, че производителите си взимат отпуск

Производството е надхвърлило продажбите