След като се появиха сериозни съмнения за достоверността на данните за икономическия растеж в Русия и Китай, такива изникват и в Индия. Бившият главен икономически съветник Арвинд Субраманиян публикува информация, според която Индия е променила начина, по който смята брутния си вътрешен продукт - и това води до преувеличаване на данните и 2,5 процентни пункта по-висок растеж годишно, пише BBC.

Властите отрекоха и обещаха да подготвят подробна информация по въпроса.

Какъв е проблемът?

През 2015 година Индия е променила начина, по който измерва брутния вътрешен продукт. Една от основните проблеми: вместо калкулирането да става на цени на едро, които производителите получават, сметките вече се извършват на база цените, които потребителите плащат.

Така според Субраманиян растежът е преувеличен. Докато официалните данни сочат 7% годишна експанзия, неговите изчисления показват около 4,5%. Икономистите посочват и още нещо странно: въпреки твърденията за бърз растеж, безработицата достига 45-годишен връх през 2017/18 години.

Твърденията са силен удар по правителството на Нахиндра Моди, който наскоро спечели втори мандат с обещанието за възстановяване на икономиката.

В Индия има толкова непродадени коли, че производителите си взимат отпуск

В Индия има толкова непродадени коли, че производителите си взимат отпуск

Производството е надхвърлило продажбите