Българската компания "Ботрон софтуер сълюшънс" намери място сред 50-те най-бързо растящи компании в класацията на Deloitte Technology Fast 50, която обхваща Централна и Източна Европа. Дружествата се нареждат по растеж на приходите за четири години - от 2015 до 2018 г.

"Ботрон" е на 40-та позиция с растеж от 503 процента. Приходите на компанията, която разработва бизнес софтуер, растат от 1 милиона лева през 2015 г. до 5,4 милиона лева през 2018 г. Сред клиентите ѝ се отличават имена като 3M, Apple, Audi, Disney, Daimler, Dell, Google, HSBC и много други. Достатъчно е да кажем, че половината от компаниите във Fortune 100 ползват нейните услуги.

Средният растеж на приходите на компаниите, които са подали документи за участие в класацията, е 1 129 процента. Сред тях има две в областта на финтеха, 10 в категория медии и забавление, 7 хардуерни и 31 софтуерни. Най-много са те от Чехия - цели 19.

Големият победител тази година е Voltas IT от Литва. Тя започва дейност едва през 2014 г., когато двама опитни автомобилни инженери решават да създадат устройство, което прави професионалната диагностика на автомобил лесна за употреба и през смартфон. Първият им продукт OBDeleven вече има 500 000 регистрирани потребители. А компанията вече е официален партньор на Volkswagen Group. Компанията постига растеж на приходите от 5 734 процента.

На втора позиция е чешката Prusa Research s.r.o., която се занимава с 3D-принтиране. Нейният растеж е 4 527 процента. На почетното трето място е чешката Blindspot, която се занимава с изкуствен интелект. Растежът на приходите за четири години е 4 445 процента.

7 български компании сред най-бързо растящите в Европа

7 български компании сред най-бързо растящите в Европа

Кои са те?