Българската финтех платформа Payhawk вече е институция с европейски лиценз за електронни пари след решение на централната банка на Литва, съобщиха от компанията.

Това е поредна важна стъпка за нея, след като в началото на 2022 г. тя стана първия български стартъп, оценен на над 1 млрд. долара, т.нар "еднорог".

Payhawk, оценена на $1 милиард, откри нов офис в София за 300 служители

Payhawk, оценена на $1 милиард, откри нов офис в София за 300 служители

Създава се нов отдел продажби и реклама, насочен към българския пазар

Контекст: Payhawk предлага интегрирано решение за управлението на бизнес разходите. То комбинира корпоративни карти, възстановяване на разходи и плащания по фактури, като се интегрира в различни счетоводни програми.

Компанията има клиенти в 32 държави - САЩ, Великобритания и Европейското икономическо пространство.

Payhawk беше оценена на $1 милиард

Българската финтех компания Payhawk беше оценена на $1 милиард

Платформата привлече допълнително финансиране от $100 милиона

Детайли: Лицензът за електронни пари е издаден от Банката на Литва след проверка за спазването на капиталовите и регулаторните стандарти. С негова помощ Payhawk ще има по-голяма автономност при предоставянето на платежни услуги, включително - кредитиране, става ясно от прессъобщението.

"С този нов лиценз един от главните ни приоритети е по-нататъшното разширяване на нашите платежни опции. Например, в момента предлагаме на нашите потребители в определени пазари избор между дебитни и кредитни карти, но искаме да започнем да предоставяме тази гъвкавост на всички наши клиенти", е цитиран да казва изпълнителният директор и съосновател на Payhawk Христо Борисов.

Payhawk отваря офис в САЩ

Първият български "еднорог" отваря офис отвъд океана

Компанията с централа в Лондон вече е активна в 32 страни

Още нещо: В Литва започва работа и нов офис на Payhawk, която през последните 12 месеца установи присъствие и в Ню Йорк и увеличи екипа си с 82%.