Payhawk, платформата, която комбинира управлението на разходи и плащания за бизнес клиенти, привлече допълнително финансиране от $100 млн., увеличавайки инвестиционния си Рунд Б до $215 млн., съобщиха от компанията. По този начин Payhawk достигна оценка на стойност $1 милиард, превръщайки компанията в първия български еднорог.

"Финтехът цели да се превърне в катализатор за българската стартъп екосистема и да продължи да привлича и задържа най-добре квалифицираните кадри на пазара", подчертават от Payhawk.

"Фесто производство", "Смарт органик", "УниКредит Булбанк" и "Payhawk" с награди за развитието на българо-германските икономически отношения

"Фесто производство", "Смарт органик", "УниКредит Булбанк" и "Payhawk" с награди за развитието на българо-германските икономически отношения

Общо бяха номинирани 19 компании

Водещ инвеститор е фондът Lightspeed Venture Partners - световноизвестен фонд за рисков капитал с инвестиции от над $10.5 милиарда в компании като Affirm, Grafana, Faire, FTX, Personio и Snap. Други присъединяващи се фондове са Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC.

Допълнителното финансиране идва само три месеца след като Payhawk обяви първия транш от своя инвестиционен рунд Б през ноември 2021 на стойност $115 млн. и по-малко от година след обявата на рунд А на стойност $20 млн. през април 2021-а.

"Допълнителният капитал предоставя на компанията път за агресивен растеж, както и за продължаване на амбициозните планове за глобална експанзия", допълват от Payhawk.

Съвременните финансови екипи все още са натоварени с голямо количество ръчна работа поради използването на множество неинтегрирани услуги като кредитни и дебитни карти, банкови разплащания, разходни отчети и фактури. Payhawk намалява потока от работа като свързва тези ключови елементи в една платформа. Payhawk също предлага първата в индустрията 3% cashback програма за всички плащания през корпоративните си карти с ограничение до стойността на месечния абонамент. Така компанията позволява на клиентите си да намалят цената за услугата на Payhawk до нула.

Компания за почти 1 млрд. лв.: Българската Payhawk получи 149 млн. лв. финансиране

Компания за почти 1 млрд. лв.: Българската Payhawk получи 149 млн. лв. финансиране

Оценката ѝ набъбна 7-кратно от април до ноември

Payhawk се развива като платформа номер едно за малки и средни предприятия и големи корпоративни клиенти, особено тези с интернационално присъствие. Компанията обслужва бизнеси от 30 държави в различни индустрии, валути и методи на плащане.

Пресният капитал ще послужи за разрастването на продуктовия екип чрез наемането на нови 60 старши софтуерни инженери в София от топ 1% на пазара. Това е с цел посрещане на нарастващото търсене на нови функции като например управление на командировъчни, имайки предвид постепенното възвръщане на бизнес пътуванията. Други съществуващи функции за корпоративни клиенти също ще бъдат разширени, включително интеграция с Oracle Netsuite, управление на софтуерни абонаменти и бюджети. Компанията също започва работа по нова кредитна карта в партньорство с българската Пейнетикс.

Въз основа на инерцията от първия приток на капитал от Серия Б, Payhawk планира отварянето на нови офиси - в Амстердам и Париж през месец март и в Ню Йорк през септември. Броят на служителите се очаква да се увеличи от 100 до над 300 до края на тази година. Новият капитал също се предвижда да се утрои, като средствата ще предоставят нов тласък на маркетинг и продажби за навлизане в нови пазари.

"Payhawk е много повече от софтуер за управление на разходи. Това е one-stop-shop за финансови екипи с цел консолидиране на разнородните досега системи необходими за изразходване, проследяване, обработка и бюджетиране на корпоративни средства. Опознавайки екипа през последната година, сме изключително впечатлени от скоростта, с която развиват продукта си, построявайки най-всеобхватното решение на пазара за по-малко от четири години", коментира Аршам Мемарзаде, партньор в Lightspeed Venture Partners.

Българската Payhawk набра $20 млн. и постави рекорд за страната ни

Българската Payhawk набра $20 млн. и постави рекорд за страната ни

Финтех стартъпът има потенциала да се превърне в първия български еднорог

"Винаги сме знаели, че можем да построим голяма компания, ако решим значителен проблем на достатъчно голям пазар. Размерът на тази възможност продължава да движи растежа и мотивацията ни до ден днешен. Всеки служител, който има допир до корпоративни плащания, смята, че трябва да съществува по-добро решение, но този огромен проблем досега никога не бе адресиран от силен продуктов екип с несравним инженерен опит. Payhawk предоставя точно това. Да станем първият еднорог в България е огромно доказателство за упоритата работа на нашия екип през последните три години и половина. Намираме се едва в началото на развитието си и нямаме търпение да продължим да преоткриваме света на корпоративните разплащания," каза Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.