Европейските банки са под натиск да направят щателен преглед на дейността си след Covid-19 пандемията. В противен случай могат да загубят до €160 милиарда приходи, показва нов доклад на американската консултантска компания Oliver Wyman, цитиран от Financial News.

В него се посочва, че европейските банки са успяли да преминат през кризата по-добре от очакваното, но сега трябва да променят бизнес моделите си, за да капитализират потенциалните дългосрочни възможности за повишение на приходите.

Сред ключовите предизвикателства са връщането на извънредните заеми, оказването на помощ на клиентите да преминат към нисковъглеродна икономика, адаптирането на към дигиталните тенденции и изграждането на инфраструктура за дигиталните валути, според доклада. Сумата от €160 милиарда е около 25% от общите приходи за сектора в региона.

"Банките в Европа имат възможност да подкрепят възстановяването от пандемията и да се справят с някои от най-големите проблеми, пред които европейската икономика е изправена," казва Матю Остин, управляващ партньор.

Миналата година Oliver Wyman прогнозира, че в най-лошия сценарий европейските банки могат да се изправят пред €400 млрд. загуби и €30 млрд. по-ниски приходи. В крайна сметка финансовите институции отчетоха €110 млрд. загуби от кредити през 2020 г., двойно спрямо 2019 г.

Банковата система продължава да е стабилна и слабо печеливша

Банковата система продължава да е стабилна и слабо печеливша

За малко повече от една година пандемия банковите активи са нараснали с 13.5 млрд. лева