British American Tobacco (BAT) пусна нова електронна цигара във Великобритания, с която никотинът се приема по по-ефикасен начин. Компанията се опитва да привлече пушачите към алтернативи на традиционните цигари на фона на все по-строгите правила за тютюнопушенето.

Втората най-голяма тютюнева компанията в света дебютира с новия продукт, наречен Vype iSwitch, изправяйки се срещу iQOS на големия конкурент Philip Morris International, както и срещу производителя на електронни цигари Juul, който само за 5 месеца се превърна в хит на британския пазар, пише Bloomberg.

Новото устройство е резултат от проучването на BAT за разработване на алтернативи на пушенето, в което компанията вложи 2.5 млрд. долара. Целта е iSwitch да привлече още от пушачите на традиционни цигари. Успехът на продукта може да бъде от критично значение, тъй като регулаторите в САЩ обмислят по-строги ограничения за тютюневите изделия.

BAT пуска конкуренти на IQOS в САЩ и България

BAT пуска конкуренти на IQOS в САЩ и България

У нас нагреваемите цигари ще се продават под бранда "Dunhill"

"Има още много пушачи, които все още трябва да намерят удовлетворяваща нагреваема алтернатива", казва в изявление Ели Криктиу, директор на нагреваемите изделия на BAT.

iSwitch ще се предлага в стандартна версия, която се продава за около 30 паунда, и по-висококачествената версия - iSwitch Maxx, която може да се купи за около 50 паунда.

Двете устройства вече се предлагат в 5 магазина в Лондон, които тютюневият гигант управлява под марката VIP, a в началото на следващата година ще се разпространи в още търговски обекти. Комплект от 2 сменяеми касети с течност ще се продава на дребно за около 9 паунда.

Glo - бездимният продукт на "Бритиш американ табако", е вече на българския пазар

Glo - бездимният продукт на "Бритиш американ табако", е вече на българския пазар

Компанията отваря 11 специализирани магазина у нас

Нова технология за изпаряване

iSwitch позволява на потребителя да поеме по-голямо количество тютюневи изпарения от други устройства (да може да си "дръпне" по-дълбоко, б.р.). Вместо да използва метална намотка за изпаряване на течен никотин, новото устройство е първото на пазара, при което нагряването се осъществява чрез острие от неръждаема стомана, според компанията. Това помага да се постигне по-ефективно усещане за потребителя.

Натискът е върху по-нататъшното развитие на пазара на електронни цигари. Световното търсене на горими тютюневи изделия (традиционни цигари) намалява с 3.5% през 2017 г., според годишния доклад на BAT.

British American Tobacco инвестира €800 милиона в Румъния

Собственикът на марките на "Булгартабак" инвестира €800 милиона в Румъния

В Плоещ ще се правят всички нагреваеми цигари, конкурент на iQOS, за европейския пазар

Спадът може да се задълбочи заради действията на регулаторите в САЩ. Американската агенция по храните и лекарствата може да забрани ментоловите цигари, които са източник на най-малко 20% от приходите на тютюневия гигант.

Алтернативи като електронните цигари могат да успокоят регулаторите, загрижени за въздействието на тютюна върху здравето.

Електронните цигари са с 95% по-малко вредни от пушенето, установява изследване на Public Health England от 2015 г. Но остават опасения относно потенциалното въздействие върху здравето както на младежите, така и на възрастните.