British American Tobacco, която придоби водещите марки на "Булгартабак", пуска конкурент на IQOS на Philip Morris в САЩ и България. Втората най-голяма тютюнева компанията в света по оборот планира да тества новото си устройство Eclipse в Съединените американски щати тази година, изпреварвайки IQOS в най-големия пазар в света за електронни цигари, предава Reuters.

В същото регистърът на новите тютюневи изделия, поддържан от Министерството на икономиката в България, показва, че компанията е подала документи за регистрация на устройството за нагреваеми цигари glo. То ще се продава под марката "Dunhill", която вече е добре позната в България, и ще предлага три различни вида цигари. Все още е неясно кога то ще излезе на пазара, тъй като предстои одобрение от няколко институции.

British American Tobacco инвестира €800 милиона в Румъния

Собственикът на марките на "Булгартабак" инвестира €800 милиона в Румъния

В Плоещ ще се правят всички нагреваеми цигари, конкурент на iQOS, за европейския пазар

В САЩ компанията ще тества друг продукт - устройство за еднократна употреба, което изглежда като цигара, но само нагрява, вместо да гори тютюна. Първоначалните тестове ще бъдат в "малка област в САЩ към края на 2018 г.", заявиха от компанията, цитирани от Reuters. Най-вероятно през следващата година Eclipse ще се появи на пазара в цял САЩ.

По света в момента Philip Morris води надпреварата със своето устройство IQOS. В САЩ компанията изчаква регулаторно одобрение, което ще ѝ позволи да рекламира продукта и като по-малко вреден от традиционните цигари.

BAT не търси такова одобрение. През февруари т.г. компания поиска разрешение да продава и устройството си glo.

iQOS събира данни от потребителите. Но за какво?

iQOS събира данни от потребителите. Но за какво?

Разследване разкрива нови поводи за притеснение

През първата половина на 2018 г. BAT отчита продажби от $15,36 милиарда, което доведе до повишение на цената на акциите на компанията с 5,4%.

Междувременно в България парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене повишението на акциза за нагреваемите тютюневи изделия, като той вече ще е 1,43 лв. от 0,93 лв. досега. Все още не е ясно дали Philip Morris ще покрие разликата срещу намален марж, или ще увеличи цената на нагреваемите цигари.

Няма информация и колко ще струват устройството и цигарите на BAT у нас.