Билетчето за градския транспорт в Бургас може да поскъпне с 30% по предложение на местния превозвач "Бургасбус". Фирмата предлага цената му да се повиши до 1.30 лв., а глобата за нередовен пътник да се увели двойно - от 10 на 20 лв.

Финалното решение ще вземе общинският съвет на морския град, тъй като превозвачът е собственост на общината, пише в. "Капитал".

Разходите на "Бургасбус" са нараснали значително, а цената на билета не е променяна от 2010 г. Влияние върху тях има и повишаването на минималната работна заплата, което увеличава разходите за заплати на фирмата, без то да е компенсирано от външни приходи.

Завишени са и изискванията към шофьорите в публичния транспорт. Все повече от тях избират да работят в други държави от ЕС, заради по-добрите заплати, което води до недостиг на квалифицирани кадри в сектора.

"Бургасбус" е инвестирала и в подобряването на качеството на услугата, което допълнително е увеличило разходите й. Най-важните части, гарантиращи качеството и сигурността на пътуването, са поскъпнали с 57%, а само включването на климатици в автобусите струва на фирмата 35 000 лв. месечно.

Градският транспорт в Бургас е един от най-модерните в България. По улиците на града се движат нови климатизирани автобуси и тролейбуси, снабдени със система за електронни билети.

В Бургас бе въведена система на бърз автобусен транспорт и светофарна система с приоритет за градския транспорт, изградени бяха и нова пешеходна и автобусна инфраструктура, велоалеи и т.н.

Всичко това стана факт благодарение на успешно изпълнения проект за интегриран градски транспорт, чиято стойност бе повече от 130 млн. лв., 20 от които бяха осигурени от общината.