Министерството на земеделието изнесе първата официалната статистика за средните добиви от декар, а данните, сравнени с миналата година, са силно притеснителни. И при трите основни есенни култури - пшеница, ечемик и рапица, стопаните са прибрали с по 100 килограма от декар по-малко спрямо реколтата от 2021 г.

Тревога буди и състоянието на пролетните култури, които заради сушата няма да осигурят нормални доходи на стопаните, а това на фона на бясното поскъпване на суровините не вещае нормален старт за новата стопанска година, коментира sinor.bg.

Окончателните данни за пшеницата към 31 август т. г. показват, че реколтата е в размер на 6,3 милиона тона, при 7,1 млн. т през миналото лято. Средните добиви от декар са паднали до 525 кг от декар, при цели 637 кг през лятото на миналата година.

Каква реколта от пшеница да очакваме в България: Три сценария

Каква реколта от пшеница да очакваме в България: Три сценария

Средните добиви ще бъдат малко по-високи от тези за последните 5 години

Прибраният ечемик към края на август е 617 567 т, със средни добиви от 498 кг от дка, което е почти със 100 кг по-малко от 2021 г., когато добивите са били 588 кг от декар.

Спадът при рапицата е малко по-слаб. Ожънатото маслодайно семе е в размер на 131 084 т, като от декар са прибрани по 226 килограма. През миналото лято тези количества са били 284 кг от декар.

Очакват се с 3 милиона тона по-ниски добиви от пшеница в Европа

Очакват се с 3 милиона тона по-ниски добиви от пшеница в Европа

За България също се очакват по-ниски добиви - на мека пшеница

Въпреки че жътвата на пролетниците е в начален етап, заради сушата и унищожените слънчогледови ниви при маслодайния слънчоглед тя подрани и от общо засетите 913 659 декара в цялата страна вече са ожънати над 109 хил. декара. Колкото до добивите, те са свити и от декар средно са прибрани по 200 кг, при 284 кг - през миналата година. Някои стопани силно се съмняват, че средните добиви са 200 кг, тъй като голяма част от нивите се жънат заради изсъхналите слънчогледови пити.

Съвсем в ранен етап е жътвата и на царевицата, но там все още са прибрани малки количества - от общо засетите 527 261 декара, са прибрани царевиците от 1 705 дка. Средният добив е 442 кг, при 582 кг от декар през 2021 г. В добри години от декар се жънат между 780 килограма и един тон, в зависимост от сортовете, коментират хора от бранша.