Финтех компанията Block на основателя на Twitter Джак Дорси позволява на престъпници да използват нейните системи заради недостатъчен контрол. Разкритието е на компанията, специализирана в търговията на къси позиции Hindenburg Research. Нейно по-ранно разследване срина акциите на индийската Adani Group.

Ситуацията с Block може да се развие по сходен начин - буквално за минути тя отбеляза 18% срив.

Какво откриха от Hindenburg?

Публикуваното днес разследване е резултат от 2-годишно проучване. Според авторите му Block "систематично са се възползвали от демографската прослойка, на която твърдят, че помагат" - хора, които са извън обхвата на традиционните банкови институции, много от които се оказват забъркани в незаконна дейност.

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Дорси се е изправил пред немалко сътресения в компанията през последните няколко години

Тези твърдения са подкрепени и със свидетелствата на бивши служители, които твърдят, че опасенията на служители и потребители са били потискани, даже когато "криминалната дейност и измамите в платформата са се разраствали". "Според бивши служители между 40% и 75% от проверените от тях профили са били фалшиви, свързани с измами или с други регистрации на един и същи човек", пише в разследването, цитирано от CNBC.

Неспазването на разпоредбите за борба с прането на пари и за познаване на клиентите са били проверени и експериментално - авторите на разследването безпроблемно са създали и използвали профили на името на Илон Мъск и Доналд Тръмп.

Най-голямото придобиване в Австралия: съоснователят на Twitter Джак Дорси купува платформата Afterpay

Най-голямото придобиване в Австралия: съоснователят на Twitter Джак Дорси купува платформата Afterpay

За 29 милиарда долара

По време на пандемията Джак Дорси обяви, че потребителите могат да използват суперприложението за различни услуги на Block - Cash App, за да получат подпомагане от правителството без да си отварят банкова сметка. Резултатът? "Щатът Вашингтон искаше обратно над 200 млн. долара от платежните оператори, а Аризона искаше да си върне 500 млн" заради злоупотреби, разказват бившите служители. Според официално изискани от Hindenburg Research данни и компанията на Дорси е допуснала измами.

Има и данни, че Block са прекарвали през малка банка приходите от такси за транзакции през Cash App с цел да заобиколи законово ограничение. Става дума за близо 900 млн. долара. Има данни, че бройката на активните му потребители е била силно завишена.

Съоснователят на Twitter Джак Дорси ще "налее" милиони в експеримент с базов доход

Съоснователят на Twitter Джак Дорси ще "налее" милиони в експеримент с базов доход

В програмата може да бъдат включени до 7 милиона американци в 14 града

"Ако трябва да обобщим, Block са подвели инвеститорите за ключови показатели, възприели са лоши за потребителите практики и най-лошия възможен подход по отношение на правилата с цел да подхранят растежа си и да печелят от измами срещу потребителите и държавата", заявяват от Hindenburg.

От Block засега отказват коментар.