Главният изпълнителен директор и съосновател на Twitter Джак Дорси се оттегля като главен изпълнителен директор. Това стана ясно от съобщение на платформата, а Дорси заяви, че е решил да напусне, защото Twitter е "готов да продължи и без своите основатели начело", цитиран от Forbes.

Дорси ще бъде заменен от технологичния мениджър на Twitter Параг Агравал, се казва в изявлението на компанията. Дорси ще остане в борда на директорите за известно време, за да "помогне за прехода".

Дорси се е изправил пред немалко сътресения в компанията през последните няколко години, докато е изпълнителен директор. Миналата година Elliott Management се опита да го свали от поста на изпълнителен директор, заради бавния растеж на платформата.

Дорси среща и негативни реакции, заради колебанието си да цензурира потребителите и особено противоречиви обществени личности като бившия президент Доналд Тръмп. Twitter предприе политики за управление на разпространението на дезинформацията в платформата миналата година на фона на президентските избори и пандемията от коронавирус. В началото на тази година окончателно забрани изявленията на Тръмп в Twitter.

Пътят към богатството

Богатството на Джак Дорси е около 11,8 милиарда долара, поне така се твърди в оценките на Forbes.

Джак Дорси напуска поста на главен изпълнителен директор на Twitter

Джак Дорси напуска поста на главен изпълнителен директор на Twitter

В момента той е главен изпълнителен директор и на Square - компанията му за дигитални плащания

Дорси е съосновател на Twitter, а негови колеги в това начинание са Ев Уилямс, Биз Стоун и Ноа Глас. Те създават платформата през 2006 г., а Дорси е главен изпълнителен директор на нововъзникналата компания, но само до 2008 г. Чак през 2015 г. той отново става изпълнителен директор на Twitter.

Дорси е и главен изпълнителен директор на компанията за дигитални финансови плащания Square, която той основа през 2009 г.

По-голямата част богатството на Дорси - 88% е благодарение на неговия 11% дял в компанията Square. Цената на акциите на Square се е увеличила над три пъти от януари 2020 г. до 213 долара за акция. След като е бил уволнен като главен изпълнителен директор на Twitter през 2008 г., Дорси се връща на работа през 2015 г., - годината, в която Square става публичен. В продължение на шест години Дорси управлява и двете компании едновременно — рядко постижение дори за титаните от силициевата долина. И Мъск е главен изпълнителен директор на две компании, производителят на електрически автомобили Tesla и космическата SpaceX.

Упоритата работа се отплаща добре на Дорси. Той става милиардер за първи път и се присъединява към класацията на Forbes за 400-те най-богати американци през есента на 2012 г., с оценка от 1,1 милиарда долара, въз основа на дела му в Twitter, който все още не е станал публичен.

Състоянието му нараства до 6,3 милиарда долара през октомври 2018 г., но през 2020 година пада до 2,6 милиарда долара, когато пандемията за кратко удари пазара. Истинското богатство идва по време на възстановяването на пазара: между април 2020 г. и ноември 2021 г. Дорси забогатява с повече от 9 милиарда долара, а богатството му стига до 14,9 милиарда долара през миналия октомври.

Критици на Twitter осъдиха липсата на растеж на компанията под ръководството на Дорси. Когато стана публичен през 2013 г., Twitter имаше приблизително 100 милиона активни потребители дневно. През последното тримесечие Twitter отчете 211 милиона активни потребители на ден, което е значително по-малко от Instagram, Facebook или TikTok. Компанията отчете нетна загуба от 537 милиона долара през третото тримесечие, в сравнение с печалба от 29 милиона долара през същия период на 2020 г.

През април 2020 г. Дорси обещава да дари една трета от собствения си капитал в Square (по това време около 1 милиард долара) за благотворителност и справяне с последиците от Covid-19.

Дорси ще остане главен изпълнителен директор на Square и в борда на директорите на Twitter до изтичането договора му, който е до май 2022 г.