Оборотът на Bosch в България е достигнал рекордните 170 милиона лева през 2017 година, съобщиха от компанията. Сравнено с предходната година, това е увеличение от цели 83 процента.

В световен мащаб групата, която има присъствие в почти всички държави в света, отчита продажби в размер на 78,1 милиарда евро.

"Благодарение на нашите иновативни продукти и ориентирани към клиента услуги, ние продължихме нашия устойчив растеж на българския пазар и през 2017 година", каза Михай Болдижар - генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош за България.

През 2018 година компанията отбелязва 25 години присъствие в България. За това време дружеството разшири своите дейности в страната в рамките на три от четирите бизнес сектора, в които работи: автомобилни технологии, потребителски стоки и енергийна и сградна техника. "През 2018 година очакваме позитивната тенденция да продължи във всички бизнес сектори", каза Болдижар.

Към края на миналата година компанията има почти 190 служители в България, като предстои увеличаването на техния брой. В началото на 2018 г. Bosch се премести и в нови модерни офиси.

Най-голям брой служители - 140 - работят в Бош Софтуер Иновейшънс. Internet of Things компанията активно търси нов персонал за разработване на софтуер. Дружеството разработва гъвкава IoT платформа.

През 2018 година Bosch има за цел да продължи растежа въпреки трудния икономически климат. Групата очаква ръст на продажбите между два и три процента на годишна база.

През първото тримесечие на 2018 г. оборотът в световен мащаб вече нарасна с 5%.

Сред топ приоритите, казва изпълнителният директор на групата д-р Фолкмар Денер, са повишаването на качеството на живот и допринасянето за по-устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Той припомни, че наскоро Bosch постигнаха технологичен пробив в дизеловата технология. Чрез иновация емисиите от NOx се намаляват значително, а тестваните автомобили, оборудвани с новата технология, отделят средно не повече от 13 мг азотни оксиди на километър. "Има бъдеще за дизела", убеден е изпълнителният директор.

Групата има 64 500 служители, занимаващи се с научноизследователска дейност, а компанията влага по 7,3 милиарда евро за R&D. Общият брой на работещите в компаниите достига 402 хил. Най-много са заетите в автомобилните технологии - 232 020, а именно този сектор носи и най-голям оборот на групата - 47,4 милиарда евро.