"Булгаргаз" ЕАД отправи на 26 април писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на природен газ до края на април и за месец май 2022 г., съобщиха от държавното дружеството.

Запитвания относно възможността им за доставка на природен газ в обеми, необходими да задоволят потреблението на българския пазар след преустановяване на доставките по дългосрочния договор с "Газпром експорт" са били изпратени до 12 активни търговци на пазара в България и съседните държави.

В посочения от "Булгаргаз" ЕАД срок за подаване на оферти и след извършен анализ на подадените предложения, са класирани 7 оферти от трима доставчици при критерий "най-ниска доставна цена".

Класирането на офертите се извърши съгласно условията на "Булгаргаз" ЕАД и до осигуряване на необходимите количества, с цел изпълнение на подадените обвързващи заявки от българските клиенти за май 2022 г., уточняват от дружеството.

От "Булгаргаз" обясняват, че обичайно производителите на газ са отделни компании от доставчиците му, с ясно разграничени дейности - по добив и производство, респективно търговия и доставка. Според съобщението от "Булгаргаз", "количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио", но не се назовават самите компании.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво

Относно цените на доставките на газ през май от "Булгаргаз" коментират, че дори България да бе приела искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този в договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени. Причината за това би била липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на "Газпром експорт".

Според "Булгаргаз", предложеният от "Газпром експорт" механизъм за разплащане предполага реални рискове за българската страна от едностранно преустановяване на доставките, без да се предвижда съответната възможност за търсене на отговорност от руския доставчик.

Българският бизнес иска възобновяване на доставките на руски газ

Българският бизнес иска възобновяване на доставките на руски газ

Работодателските организации и икономическият министър настояват за компенсации за високите цени на електроенергията