Работодателските организации у нас настояват да бъдат възстановени преговорите с "Газпром" и да се подновят доставките на природен газ от Русия. "Предлагаме, до възстановяване на доставките, да се сложи "таван" или да се замразят цените на газа на текущата им стойност.

Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки, да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса". Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации, чиито фирми формират 85% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

"От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват", подчерта Нинова.

По думите на вицепремиера, в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на Нарадното събрание, за да бъдат изслушани министрите на енергетиката и финансите и премиера, и да се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна. Тогава "БСП ще внесе предложение парламентът да приеме решение, че "замразява" цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата".

"Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията.

По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му, става въпрос за компенсации, които да започват от база цената на микса на електроенергията. "КЕВР лесно може да я сметне. По наши изчисления става дума за около 150-160 лева за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е променена, тази на водата също, както и цената на енергията от вятъра и слънцето. Също, малка част от енергията се произвежда на база природен газ. Няма нужда за това от пари от бюджета", подчерта той.

По думите му, "Европа ще потребява още дълго време руски газ и ако това е така - по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници, с 30-40 % по-скъпо." Дали това ще стане чрез общо договаряне от ЕК с "Газпром" или ще стане, както останалите държави, които продължават да купуват руски газ - това са варианти, които управляващите да си изберат", подчерта той. Велев допълни: "Ние настояваме да не се плащат грешни пари, които изтичат от българското общество".

Представители на бизнеса обвиниха правителството за прекъснатите газови доставки

Представители на бизнеса обвиниха правителството за прекъснатите газови доставки

България практически към момента е почти изцяло зависима от вноса на руски газ

"Мерките, които предложихме, са мерки за спиране на инфлацията. Няма как при растящи цени на енергия и газ - да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация през останалите месеци на годината и няма как това да не се отрази на обществото", подчерта от своя страна председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Според него, посочените мерки са работещи и дават възможност бизнесът - това, което ще плати по фактури за май, юни и юли, частично да бъде компенсиран и да бъде конкурентоспособен, за да продължи да работи.

"Очакваме покана от премиера, министъра на финансите и министъра на енергетиката, да проведем разговори и да се види правим ли нещо или не правим. Защото нашите членове в момента не знаят какво да правят през месец май - дали да произвеждат, дали да подписват договори. Не знаят каква ще бъде цената на енергоносителите. Ако искаме да запазим държавата си, трябва да вземем спешни мерки. Протестите са крайна мярка. Надявам се, че няма да стигнем до тях", подчерта Домусчиев.