Общият дял на държавите от Черноморския регион - Русия, Украйна, Румъния и България - в световната търговия с пшеница през селскостопанския сезон 2021-2022 г., започнал на 1 юли, може да се окаже рекорден и да надхвърли 33% от световния износ на зърнената култура.

Прогнозата е на Олга Граб, анализатор за селскостопанските пазари в Черноморския регион в компанията за пазарни анализи и прогнози Refinitiv, пише sinor.bg.

Основание за подобна прогноза дава постоянното увеличаване на производството на пшеница в региона. През тази година Русия, Украйна, Румъния и България може да ожънат втората по големина реколта в съвременната история от над 123 млн. тона. Предишният рекорд бе през 2017 г. - 128,5 млн. тона, припомня Граб, цитирана от електронното издание Agroinvestor.

Прогнозират по-добра реколтата от зърно в ЕС и България

Прогнозират по-добра реколтата от зърно в ЕС и България

Анализаторите на COCERAL очакват ръст на производството и за маслодайните култури

Оценката на Refinitiv сочи, че общата реколта в България и Румъния ще надхвърли 15,5 млн. тона въпреки свиването на засетите площи, след като заради сушата през миналата година бяха прибрани едва 11 млн. тона. През 2017 и 2019 г. производството в двете страни надхвърли общо 16 млн. тона.

Тазгодишната реколта в Украйна може да достигне 29 млн. тона - с 15% над миналогодишната и вероятно рекордна, след като през 2019 г. там бяха прибрани 28,5 млн. тона, коментира Граб.

Експертът оценява производството на пшеница в Русия с близо 10% под миналогодишното, или 78,6 млн. тона. В сметката не влиза реколтата от полуостров Крим.

По изчисления на Refinitiv Русия, Украйна, Румъния и България през новия сезон могат да осигурят за световния пазар рекордно количество пшеница - 67,7 млн. тона. Увеличаването на потенциала за износ от региона е следствие от възстановяването на реколтираните обеми в Украйна, Румъния и България, както и от големите преходни запаси от пшеница в Русия, обяснява Граб.

Русия остава лидер в световния износ на пшеница

Русия остава лидер в световния износ на пшеница

На втора позиция са държавите от ЕС , а на трета - САЩ

"Заради въведените ограничения върху износа и спада на доставките за чужбина през пролетта запасите от пщеница в Русия в началото на сезона се оценяват на над 12 млн. тона, което е с 66% повече, отколкото през миналия сезон по данни на министерството на селското стопанство на САЩ", подчертава тя.

За доставчиците от Черноморския регион обаче това означава увеличаване на конкуренцията за големите потребители на пазарите в Северна Африка и Близкия изток, като се вземе предвид очакваната рекордна световна реколта от пшеница през сезон 2021-2022 г.

През миналия сезон България и Румъния доставяха активно пшеница в Либия, Тунис, Пакистан, Филипините, Ливан, Турция, Израел, Мароко. Освен това Румъния изпрати пшеница и за Алжир, Йордания, Египет, Судан, Тайланд, Саудитска Арабия и Южна Корея. През последните години Русия, Румъния и Украйна са големи доставчици на пшеница за Египет, отбелязва анализаторът.

Според Граб световните вносители очакват спад на цените на зърното с излизането на новата реколта на пазара в основните износители, включително от Черноморския регион.