Още няколко седмици, след като Русия започна войната в Украйна, технологичният гигант Cisco Systems спря всички продажби на своя хардуер в в страната. На този фон Вашингтон наложи серия от санкции срещу Москва, включително ограничавайки продажбите на оборудване на Cisco, пише Wall Street Journal.

И докато войната наближава своята първа годишнина, същото оборудване все още лесно може да се намери при редица търговци на дребно в Москва. То се доставя от мрежа от доставчици на трети страни от места като Турция и Азия, които работят без позволението на Cisco и до голяма степен са извън обсега на американските правораздавателните органи.

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Икономически страната e все по-изолирана от западния свят

САЩ упрекват страни като Турция и Китай, че снабдяват Руската федерация с оборудване, което подпомага военните усилия на Москва или смекчава удара от западните санкции. Но западни стоки, макар и силно ограничени, все още попадат в Русия.

Снимка 219197

Източник: GettyImages

Проследяването на това как продуктите на Cisco все още влизат в страната, помага да се види колко трудно е икономическото изолиране на Русия

От март до ноември 2022 година Русия е внесла продукти, които подлежат на санкции или забрани за износ за $12,4 милиарда. Тези стоки включват вид телекомуникационно оборудване, което Cisco предоставя, показва анализ на митнически данни от 31 страни, направен от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Cisco планира огромно съкращение на работни места

Още един технологичен гигант планира огромно съкращение на работни места

След Amazon и Meta

От август до края на декември миналата година оборудване на Cisco на стойност $27,5 милиона е изнесено в Русия, показват данните на руските митници, събрани и продадени от базиран в Китай доставчик на информация.

След като западни компании си тръгнаха от страната - Русия ще внася автомобили от ... Иран

След като западни компании си тръгнаха от страната - Русия ще внася автомобили от ... Иран

Възможно е и съвместно производство