Deutsche Bank планира да съкрати 18 хил. служители в опит да спести средства, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници във финансовата институция. Около половината от тези съкращения ще се случат в Германия, където общият брой на работещите в банката е 41 700 души. Извън родината ѝ за нея работят 91 700 служители.

Извън Германия, особено засегнати от понижаването на персонала ще са великобританските клонове на Deutsche Bank, отчасти и заради Брекзит. В САЩ съкращенията ще засегнат само поделението за търговия с акции, тъй като банката ще преустанови този вид дейност.

Deutsche Bank и UBS Group преговарят за частично обединение

Deutsche Bank и UBS Group преговарят за частично обединение

Ако обединението стане факт, Европа ще има банкове лидер, който да се конкурира с играчите от Wall Street

През юли главният изпълнителен директор на Deutsche Bank оповести началото на най-значителния план за преструктуриране на дейността банката в новата история на финансовата институция. Въпреки че беше ясно, че съкращаването на служителите заема ключово място в плановете на Крисчън Сюинг и че в Германия ще бъдат освободени "справедлив дял" от работещите, точният им брой изненада анализаторите. Освен това той идва на фона на индикации за продължаващо забавяне в най-голямата икономика в еврозоната, която се очаква да изпадне в рецесия.

Същевременно съкращенията в подразделението за търговско банкиране, което вече е най-голямото по печалба, тепърва ще бъдат обявени, като се очаква те също да са значителни. Когато плановете за освобождаване на работещи в банката бяха оповестени в средата на лятото, ръководителят на дивизията Франк Щраус напусна позицията си, тъй като не беше съгласен с ръководството Deutsche Bank.

Как политиката на Европейската централна банка свали Deutsche Bank на колене

Как политиката на ЕЦБ свали най-голямата германска банка на колене

Гигантът има проблеми отдавна, но отрицателните лихви я сринаха. Те вредят и на другите банки на континента

В момента новият ръководител на поделението Манфред Ноф разглежда варианти за понижаване на неговите оперативни разходи. Сред предложенията е втората централа на банката в Бон да спре да действа като такава и да се освободи изнесеният му правен отдел. Според източници на изданието, това ще доведе до спестяване на стотици милиони евро в заплати, осигуровки и бонуси.

Окончателното решение на банката ще трябва да бъде взето до декември и да премине през регулаторно одобрение. До момента финансовият регулатор гледа с добро око на действията на Deutsche Bank, но одобрението едва ли ще е потвърдено преди края на годината.

HSBC съкращава 10 000 служители

Най-голямата банка в Европа съкращава 10 000 служители

Заради падащите лихви, Brexit и дългосрочната търговска война

Решението на немската банка не е изолирано във финансовия свят. По-рано от HSBC обявиха, че ще освободят 10 хил. служители, повечето от които след продажбата на подразделението ѝ за търговско банкиране във Франция. Данните на Bloomberg показват, че спрямо октомври миналата година европейските банки са обявили планове за съкращаване на общо повече от 50 хил. души.

Според главния изпълнителен директор на Deutsche Bank повечето съкращения ще се случат до края на 2021 г., но този времеви хоризонт може да се промени заради трудовото законодателство в някои региони. С тях броят на персонала на банката ще се върне до равнището си от 2009 г.