HSBC планира да съкрати още 10 000 служители, пише в съобщение на най-голямата банка в Европа. По-рано бе обявено, че банката ще премахне други 4 700 позиции.

Съкращенията са най-вече на служители с високоплатени роли и са част от кампанията на новия директор за приспособяване с тежката финансова ситуация, породена главно от падащите лихви, Brexit и дългосрочната търговска война, пише The Gardian.

"От години знаем, че трябва да направим нещо за разходите на компанията, най-големият компонент от които са хората - сега най-накрая предприемаме нещо. Питаме се защо имаме токова много хора в Европа", обяснява източник на изданието.

Банката, която е втората по големина компания във Великобритания по пазарна стойност, миналия месец обяви изненадващото напускане на изпълнителния директор Джон Флинт след само 18 месеца работа. Той все още не е обяснил хода си. Банката отчете нетна печалба за първото полугодие от 8,5 млрд. долара миналия месец, което е повишение с 18,6%.

Главният изпълнителен директор на HSBC напуска

Най-голямата банка в Европа остава без CEO

След 30 години в институцията и година и половина на поста

Американските банки, включително JPMorgan Chase и Wells Fargo, понижиха прогнозите си за печалба през 2019 година, обвързани с лихвите. По-ниските лихвени проценти означават по-малка печалба от кредити, отпускани от банките, особено ако са предложили по-висока възвръщаемост на депозитите, за да привлекат други клиенти.

Миналият месец вторият по големина германски кредитор Commerzbank заяви, че също планира да съкрати 4 300 щатни бройки, или около 10%

Deutsche Bank пък обяви за 18 000 съкращения на работни места, а френската Societe Generale - за 1 600.

HSBC и J.P Morgan: Рецесия не се очаква

HSBC и J.P Morgan: Рецесия не се очаква

Две от най-големите банки заявиха, че страховете са неоправдано високи