Главният изпълнителен директор на HSBC напуска поста, след като банката съобщи, че има нужда от промяна в лидерството, за да отговори на "предизвикателната среда", предава BBC.

Джон Флинт подава оставка, след като заемаше поста година и половина и след "взаимно съгласие с борда". Макар че веднага ще спре оперативна дейност, той ще помогна на Ноел Куин, който ще заема позицията временно.

Председателят Марк Тъкър благодари на Флинт за "ангажираността" и "отдадеността" му. Но заяви: "Във все по-сложната и предизвикателна световна среда, в която банката работи, бордът вярва, че е нужна промяна".

HSBC направи съобщението, след като отчете 15,8 процента ръст на печалбата преди данъци до $12,4 милиарда за първото полугодие.

51-годишният Флинт, който работи в най-голямата европейска банка от 30 години, заяви, че "добрите временни резултати индикират, че това е подходящ момент за промяна - и за мен, и за банката".

В коментар относно средата, HSBC посочва, че "прогнозите са се променили". Банката очаква лихвените проценти в САЩ да намалеят, както и че "геополитическите проблеми ще имат ефект върху значим брой от основните ни пазари".