Deutsche Bank, някога суперзвезда в Европа, сега е в разруха. Най-голямата банка в Германия намалява работни места, губи купища пари, а акциите ѝ се търгуват близо до историческо дъно, пише CNN.

Голяма част от проблемите на Deutsche Bank бяха създадени от самата банка и слабото ѝ управление. Институцията така и не успя да изчисти баланса си след кризата. Опитите за реструктуриране се провалиха. А безкрайният брой съдебни дела също не помагат.

Но проблемите на Deutsche Bank бяха засилени и от нещо, което 149-годишната банка никога не си е представяла: отрицателни лихви.

През 2014 г. Европейската централна банка искаше да подкрепи закъсалата икономика, но лихвите вече бяха на нулата. Нетрадиционното решение те да бъдат свалени в отрицателна територия трябваше да подкрепи растежа и да избегне дефлация. Но означаваше, че банките трябваше да плащат такса за резервите си в централната банка.

Европейските банки са платили €21,4 милиарда заради негативните лихви

Европейските банки са платили €21,4 милиарда заради негативните лихви

През 2018 г. сумата възлиза на по €21 милиона дневно

Екстремните политики на ЕЦБ може и да вдъхнаха живот на европейската икономика, което подкрепи и Deutsche Bank и други банки. Но отрицателните лихви сринаха печалбата на всички банки, включително и на DB. Неортодоксалната мярка - която ЕЦБ е на ръба да засили през септември - прави много трудно съживяването на някогашния шампион в германската банкова индустрия.

"Отрицателните лихви бяха още един пирон в ковчега", казва Клаус Фистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. Въпреки че всички банки в еврозоната са жертва на политиката на ЕЦБ, бизнес моделът на DB и рискованият ѝ баланс я направи особено уязвима. Отрицателните лихви не създадоха проблемите на Deutsche Bank, но ги засилиха, посочва Фистесен.

Не е тайна, че отрицателните лихви играят ролята на данък върху банките.

В нормални времена банките печелят лихва, която държат резервите си в централната банка. Но във времена на отрицателни лихви, положението е точно обратното: централната банка получава пари за тези средства. Целта е да бъде окуражено даването на заеми - но на практика те свиха печалбата на банките.

В последно време цената на акциите на Deutsche Bank се свиват почти в тандем с доходността по облигациите, които пък наскоро минаха в отрицателна територия. Според Джефри Шърман, мениджър на портфолио в DoubleLine Core Fixed Income Fund, има силна корелация от 0,85 между акциите на банката и 10-годишния германски дълг през последната година.

Deutsche Bank отчете годишна печалба само един път от 2014 г. насам. По-рано този месец банката съобщи, че ще съкрати 18 000 работни места. Акциите ѝ достигнаха връх от $124 на NYSE през май 2017 г. Макар някои големи банки също да не могат да се завърнат до върховете си, повечето поне са близо. Deutsche Bank обаче е на нива от $9, или над 90% под върха си от преди кризата.

По-голямата част от срива се случи преди президентът на ЕЦБ Марио Драги да представи отрицателните лихви през юни 2014 г., но числата не са красиви и след това - акциите са изтрили 77% след това.

Deutsche Bank отчете €3,5 милиарда загуба за второто тримесечие

Deutsche Bank отчете €3,5 милиарда загуба за второто тримесечие

По-голяма от очакваната

"Общо взето, това е като да риташ ранено животно, докато е на земята. Отрицателните лихви просто унищожиха европейските банки", казва Даниел Бут, главен изпълнителен директор на Quill Intelligence и критик на съвременната монетарна политика.

Индексът Euro Stoxx Banks, който след акциите на европейски банки, изтри над 40 процента от 2014 година насам.

Макар еврозоната да се радва на растеж от 2017 г. насам, в последно време той се забавя, отчасти заради търговската война и демографските предизвикателства. Драги предупреди миналата седмица, че прогнозите стават все по-мрачни.

"Монетарната политика в Европа бе впечатляващо неуспешна", смята Дейвид Кели, главен стратег в JPMorgan Funds. "Отрицателните лихви са контрапродуктивни. Те забавят европейската икономика", посочва още той. И допълва, че европейската икономика разчита далеч повече на банкови заеми от американската заради състоянието на капиталовите пазари. "Банковата индустрия не може да успее в условията на отрицателни лихви и това дърпа надолу цялата европейска икономика", посочва Кели.

Разбира се, има и ползи от политиката на ЕЦБ. Отрицателните лихви и програмата за количествено улеснение помогната на пазара на акции и улесниха възможността на компаниите да заемат средства. Вероятно това помогна и за настроенията на домакинствата и бизнеса, които увеличиха разходите. Подкрепящите политиката на ЕЦБ посочват, че европейската икономика щеше да е в по-лошо състояние, ако не бяха въведени отрицателните лихви. По-високата безработица и неплатени кредити нямаше да се отразят добре на банките, включително на Deutsche Bank.

Но твърдението за състоянието на икономиката е трудно за доказване - никой не знае как тя щеше да реагира в друга среда. Някои дори посочват, че ако бяхме оставили икономиката да изпадне в рецесия, това щеше да е болезнено, но здравословно - все пак това се случва в бизнес циклите.

Спадът отсява по-слабите компании и оставя повече място за по-добрите. Отрицателните лихви правят точно обратното, оставяйки "зомби" компаниите живи.

Deutsche Bank е особено уязвима към ново сваляне на лихвите. Германската банкова асоциация отправи предупреждение, че понижаването им е огромен товар върху банките, финансовата стабилност, компаниите и гражданите, които пестят.

Сваляне на лихвата от едва 0,2 пр. п ще изтрие 42% от прогнозната печалба на Deutsche Bank за 2019 г., според Goldman Sachs.

Компаниите-зомбита, които не оставят на мира икономическия ръст в Европа

Компаниите-зомбита, които не оставят на мира икономическия ръст в Европа

Лихвите по кредити им надвишават печалбата, но банките продължават да ги държат изкуствено живи