Печалбата на Daimler се срина с 14% през третото тримесечие на годината. Основна причина се оказват повишените разходи на Mercedes-Benz по поправяне на системи срещу вредни емисии на по-старите дизелови автомобили, пише Bloomberg.

Така печалбата преди данъци и лихви намаля до 3.46 милиарда евро от 4.04 милиарда евро година по-рано. Както компанията отбеляза по-рано, привикването на автомобили заради проблеми с еърбега и ремонт на над 3 милиона дизелови автомобили заради притесненията на германското правителство за твърде голямо замърсяване на въздуха от определени модели е струвало на компанията 453 милиона евро.

Като се изключат тези разходи, марджинът на Mercedes е на 11.1%, което е "доста добро ниво", посочва Марк-Рене Тон, анализатор в M.M. Warburg.

Последиците от скандала "Дизелгейт", тръгнал от Volkswagen, и обвиненията в дългогодишен картел между германските производители добави нова тежест върху компаниите в неподходящ момент - преминаването към автомобили с електрически двигатели, което изисква огромни инвестиции.

Въпреки по-ниската печалба акциите на Daimler поскъпнаха с 1% до 69.60 евро тази сутрин. Преди излизането на отчета те се бяха отдръпнали с 2.5%.