Британският нискотарифен превозвач easyJet обяви, че общите приходи на компанията са паднали с цели 90% през последните шест месеца. Общата загуба на авиопревозвача е в размер на 701 милиона британски лири като само през последната половин година финансовите щети възлизат на 240 милиона паунда. Това са близо 83%.

Броят на пътниците също е намалял драстично за първите 6 месеца на тази година - с цели 89 на 100 спрямо същия период на 2020 г. Летели са общо едва 4,1 милиона пътници, сочат официалните данни на компанията.

EasyJet: Европа ще е отворена за пътувания от края на май

EasyJet: Европа ще е отворена за пътувания от края на май

Въпреки огромните загуби, авиопревозвачът очаква търсенето на полети да нарасне значително от юни месец като причина за оптимизма са "зелените паспорти", водещи до по-лесни пътувания за ваксинирани и изкарали вируса на Covid-19.

"През последните 6 месеца ние успешно предприехме голям процес на преструктуриране и намаляване на разходите, заедно с поддържането на баланс от инвестиционен клас със значителна ликвидност и по-добро от очакванията управление на скоростта, с която компанията изразходва капитала си. Ние можем да се настроим бързо и да оперираме с 90% от сегашния ни самолетен флот през пиковия летен период, за да отговорим на търсенето и да излезем от кризата", заяви днес главният изпълнителен директор на easyJet Йохан Лундгрен.

Надеждите на всички авиокомпании в момента са свързани с летните месеци и правят всичко по силите си да привлекат повече пасажери.

Ryanair с рекордна загуба след 80% спад на полетите си по време на пандемията

Ryanair с рекордна загуба след 80% спад на полетите си по време на пандемията

От авиопревозвача обаче са убедени, че възстановяването на сектора е започнало