Renault Group спира да продава директно марките си Renault и Dacia в България, обявиха от представителството. От декември те ще се предлагат от швейцарската Emil Frey Group. Това е семейна компания, основана в Швейцария през 1924 година.

Бизнесът на групата включва всички услуги, свързани с дистрибуцията и продажбата на дребно на нови и употребявани моторни превозни средства, включително внос и продажби на дребно, сервиз и дистрибуция на резервни части, финансиране и решения за мобилност.

Renault и Nissan предоговарят условията на двустрания съюз

Renault и Nissan предоговарят условията на двустрания съюз

Френската компания иска да намали дела си в японския паргньордо 15%

Dacia и Renault са сред най-продаваните марки нови автомобили в България. За първите девет месеца на 2022 година румънската марка e продала 1955 нови коли у нас, а френската -169. Това им отрежда съответно второ и пето място по проажби.

Emil Frey Group присъства в 18 европейски страни и днес е най-големият търговец на автомобили в Европа, с годишен оборот от €15 милиарда по данни за 2019 година. Новият дилър представлява 41 различни марки автомобили.

Наскоро в световната преса излезе информацията, че френската компания Renault SA обсъжда възможността да намали дела си в японската Nissan Motor до 15% от досегашните 43%. Японски медии съобщиха, че двете компании започват преговори за предоговаряне на условията на двустранния съюз.

В момента Nissan Motor притежава само 15% от акциите на своя френски партньор и няма законово право да влияе върху решенията на ръководството на Renault SA, което японците считат за нарушаване на техните права.