Френската компания Renault SA обсъжда възможността да намали дела си в японската Nissan Motor до 15% от досегашните 43%, информира агенция Kyodo, позовавайки се на свой източник.

По-рано японски медии съобщиха, че двете компании започват преговори за предоговаряне на условията на двустранния съюз.

В момента Nissan Motor притежава само 15% от акциите на своя френски партньор и няма законово право да влияе върху решенията на ръководството на Renault SA, което японците считат за нарушаване на правата си.

Обмисля ли Renault възможно изтегляне от Румъния?

Обмисля ли Renault възможно изтегляне от Румъния?

Засега със сигурност е ясно, че Renault Group ще запази марката Dacia на румънския пазар

От друга страна Renault е на път да продаде значителна част от подразделението си за двигатели на китайската Geely Automobile Holdings. Но Nissan не иска да споделя с китайците технологиите, които разработи съвместно с французите,.

В момента Renault притежава приблизително 43% от Nissan, докато Nissan притежава само 15% от Renault. Според The ​​Wall Street Journal японската страна настоява за реорганизиране на съюза с французите: тя е готова да инвестира в бизнеса с електрически автомобили на основния си акционер, ако той се съгласи да намали дела си в Nissan до същите 15% . Очаква се Renault да разкрие всички подробности около предстоящото разделяне на бизнеса на Renault на 8 ноември.

Nissan продава руския си бизнес за €1, макар че ще загуби над $600 милиона

Nissan продава руския си бизнес за €1, макар че ще загуби над $600 милиона

Автомобилният гигант се присъединява към редицае международни компании, които напускат Русия

Във вторник изпълнителният комитет на Nissan одобри продажбата на своите руски активи, като продажбата подлежи на шестгодишна опция за обратно изкупуване. Еднократните загуби на Nissan във връзка с изтеглянето от Руската федерация се оценяват на около 100 милиарда йени (686 милиона долара).

Nissan Motor е един от най-големите автомобилни производители в Япония. Компанията е основана през 1933 г., нейният персонал надхвърля 134 хиляди служители. Продажбите на Nissan в световен мащаб за фискалната година 2021-2022 (приключила на 31 март) бяха 3,876 милиона превозни средства.

Френската Renault SA е една от най-големите световни автомобилни корпорации, основана през 1898 година. Компанията има повече от 111 хиляди служители в 38 държави. Групата е продал 2,696 милиона бройки през 2021 г. И двете компании са част от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi.