Автомобилната компания Nissan ще прехвърли бизнеса си в Русия на държавно предприятие срещу €1, съобщи гигантът, цитиран от Reuters. Ходът ще донесе на японския производител загуба от около $687 милиона, като той идва месеци след като корпорацията бе принудена да спре производството в Руската федерация.

Дяловете в Nissan Manufacturing Russia LLC ще бъдат прехвърлени на държавната NAMI, се казва в съобщението. Сделката ще даде на японската корпорация правото да изкупи обратно бизнеса в рамките на шест години, каза руското министерство на индустрията и търговията.

Nissan е поредната голяма компания, напускаща Русия след началото на войната в Украйна. Припомняме, че пре3з май главният акционер в японската компания, френският автомобилен производител Renault, продаде мажоритарния си дял в руската "Автогаз". Според информацията сделката е била на стойност една рубла (0.02 щатски долара).

H&M със значителен спад на печалбата след напускането на Русия

Световен моден бранд, популярен и у нас, със спад на печалбата след напускането на Русия

Завишените разходи са през периода март - май

Освен автомобилни производители, много други големи международни компании или спряха дейността си, или напълно напуснаха руския пазар. Миналия месец от Pepsi обявиха, че са спряли производството на няколко от популярните си марки газирани напитки, след като местните бутилировачи са изчерпали целия си оставащ запас от ароматизирани концентрати.

Основният конкурент на Pepsi Coca-Cola също спря производството на своите марки газирани напитки в Русия и то още през август. Няколко други големи компании като Starbucks и McDonald's също напуснаха страната. Големи гиганти в производството на облекло и мода като Nike и H&M също напълно напуснаха страната през последните месеци.

Колкото до споразумението с NAMI, то включва продажбата на производствените и изследователски съоръжения в Санкт Петербург, както и центъра за продажби и маркетинг в Москва. Nissan обяви, че очаква извънредна загуба от около $687 милиона, но запази прогнозата си за приходите за финансовата година, приключваща през март.

"Компанията спря производството в завода си в Санкт Петербург през март поради прекъсване на веригата на доставки. Оттогава корпорацията и нейното местно звено наблюдават ситуацията", пише още в съобщението. 

Според информация, тиражирана в медиите, другият партньор в алианса - Mitsubishi Motors Corp, също обмисля да напусне руския пазар. Говорител на компанията обаче заяви, че "още нищо не е решено".

И Mazda обмисля прекратяване на производството си в Русия

И Mazda обмисля прекратяване на производството си в Русия

Новината идва малко, след като конкурентът Toyota обяви, че се оттегля от руския пазар