Японският гигант Mazda Motor Corp обмисля прекратяване на производството на автомобили в един от заводите си във Владивосток, Русия, съобщава Reuters, позовавайки се на информация от японския вестник Nikkei. Автомобилната компания е поредната, която смята да напусне страната.

В края на миналата седмица конкурентът Toyota също обяви, че се оттегля от руския пазар. Като основна причина беше посочена кризата в глобалната верига за доставки.

Toyota отчита спад на продажбите и печалбата

Toyota отчита спад на продажбите и печалбата

Компанията все още очаква да продаде 10,7 млн. автомобила за година

Mazda, която продаде 30 000 автомобила в Русия миналата година, обяви през март, че износът на части за завода ще приключи и производството ще спре, когато запасите се изчерпят.

Компанията все още не е взела решение за прекратяване на продажбите и поддръжката на автомобили в Русия. Няма и посочена времева рамка за спиране на производството във Владивостокския завод.

Редица фабрики в Руската федерация спряха производството си в страната и пуснаха работниците си в отпуск поради недостиг на високотехнологично оборудване. Заради войната в Украйна и западните санкции, много международни компании решиха да прекратят бизнеса си на руския пазар.

Samsung се връща в Русия?

Лидерът при смартфоните с света се връща в Русия?

Пазарният дял на компанията в страната през август се срина