Компанията Samsung може да се върне на руския пазар преди края на годината. Това съобщава за "Известия" източник, близък до корпорацията, както и двама събеседници от бранша. По думите на единия от тях, възобновяването на доставките и продажбите на артикули на южнокорейската марка е вероятно да се случи още през октомври.

Както отбелязва друг източник на "Известия", близък до компанията, причината да се говори за завръщането на Samsung в Русия може да бъде и фактът, че наскоро южнокорейската марка актуализира руския си уебсайт - сега той включва наскоро пуснатите на пазара смартфони Galaxy Z Fold 4 и Galaxy Z Flip 4. Според друг източник обаче, само това не може да е сигурен индикатор за завръщането на Samsung.

От централата на Samsung са отказали да коментират информацията за възобновяване на работата на компанията в Русия.

"За други компании, които преустановиха работа в Русия, връщането на Samsung може да е сигнал, че е възможно и те да се върнат", смята един от източниците на "Известия".

Връщайки се евентуално в Русия, Samsung ще се наложи да се бори да си върне пазарния дял, според експерти. Така например, делът на смартфоните на марката в общите продажби в страната през август е намалял до 9%, докато преди година е бил 30%.

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при Samsung и Apple нарастват

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при две марки нарастват

Какъв е пазарният дял на най-големите производители в света

Смартфоните Samsung са доста популярни сред руснаците и ако компанията реши да възобнови продажбите си в Руската федерация, то тя ще може да навакса предишните обеми на продажбите, е мнението на директора на Telecom Daily.

Практиката от последните месеци показва, че пазарната ниша на напусналите Русия компании бързо се заема от китайски марки. Продажбите на редица марки смартфони от Китай през юли са се увеличили с 2-3,5 пъти в сравнение с миналата година, съобщават търговци на дребно за "Известия".

В челната петица на най-популярните марки телефони в Русия за първи път влезе Tecno, а лидери станаха Xiaomi и realme.