Най-голямата авиокомпания за полети на дълги разстояния в света - Emirates е изправена пред голямо предизвикателство през това лято. Недостигът на пилоти принуждава базирания в Дубай превозвач да намали честотата на полетите си.

След слабо начало, продажбите на компанията нараснаха сериозно през втората половина на изминалата финансова година. Търсенето в САЩ също се възстановява от ограниченията, наложени в началото на мандата на Доналд Тръмп.

Възраждането обаче е поставено под въпрос, тъй като недостигът от 100 до 150 пилота принуждава компанията да намали броя на полетите до редица дестинации, включително Форт Лодърдейл и Маями, по време на високия сезон за глобално пътуване. Съкращенията ще обхванат и няколко европейски и азиатски маршрута.

Печалбата на Emirates се срина с 82%

Печалбата на Emirates се срина с 82%

От авиокомпанията обвиниха Тръмп

"Имаме известен недостиг на пилоти", заяви президентът на компанията Тим ​​Кларк. Той увери, че ограничаването ще бъде краткосрочно и броят на екипажа трябва да бъде "наред през септември или октомври".

Редица фактори като икономическия растеж в САЩ и Великобритания и голямата заетост и растящите заплати в Германия продължават да благоприятстват растежа на компанията, отчете той.

Превозвачът продължава да обмисля въвеждането на икономична класа, която да предлага само ръчен багаж, храна и развлечения по време на полета.