След падането на гласувания от Народното събрание мораториум върху цените на енергоносителите, цената на природния газ вероятно ще скочи с около 30%. Което означава, че парното отопление за домакинствата в страната може да се окъпи с около 50%.

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия инженер Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Както беше обявено, въпросният мораториум ще действа най-късно до края на месец март.

Кремен Георгиев поясни, че ако цената на газа нарасне с по-малко от 30%, то и парното ще поскъпне по-малко. Топлофикациите в различните населени места у нас определят различни цени за услугата си, в зависимост от индивидуално изчислените разходи.

В същото време енергийният експерт посочи, че цената на емисиите парникови газове също доста се е повишила.

Георгиев предположи, че след допълнителни пресмятания, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи повишение на цените на парното отопление с около 20-25%.

На въпрос възможно ли е (част от) топлофикациите в страната да намалят разходите си по други "пера" извън природния газ, тъй като, по думите на енергийния експерт Иван Хиновски "повечето топлофикации са стари и неподдържани, затова са и неефективни", което вдига и цените на услугата, Георгиев фактически отговори отрицателно.

Според инж. Георгиев, разходите на топлофикациите за газ и за парникови емисии вече са около 80% от всички техни разходи, така че "няма откъде да се реже".

Депутатите прегласуваха решението за "замразяване" цените на ток, парно и вода

Депутатите прегласуваха решението за "замразяване" цените на ток, парно и вода

Мораториумът ще е със срок до 31 март 2022 година

В същото време председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества посочи, че топлофикациите също ще искат компенсации от държавата за високите цени на газа, независимо че искат и голямо повишение на цените на парното за домакинствата.