Мнозинството в Народното събрание промени днес параметри от гласувания вчера мораториум върху цените на електроенергията, водата и топлоенергията.

При прегласуването днес беше решено мораториумът на посочените цени да е със срок до 31 март 2022 година (вчера не беше фиксиран краен срок на мораториума).

Освен това, нивото на цените ще бъде "замразено" на сегашното си ниво (към 14 декември 2021 г.), а не към 1 януари 2021 г., каквото се прие при вчерашното гласуване на парламента.

Председателят на Временната парламентарна комисия за енергийната криза Радослав Рибарски (от ПП) коментира, че "предложеният срок е разумен и е свързан с изтичане на определен период от време до 31 март 2022 година". По думите му, "по този начин се гарантира, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заинтересованите страни и всички институции и граждани ще имат достатъчно време да обсъдят и да вземат отношение по евентуалното решение. На следващо място - крайните потребители ще имат достатъчно време да се подготвят за последиците от промяната на регулираните цени".

В гласуването днес участваха 138 депутати. 132-ма от тях бяха "за", "против" - четирима, а двама се въздържаха. То беше подкрепено от депутати от "Продължаваме Промяната" (ПП), "БСП за България", "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" и "Възраждане". "Против" бяха трима депутати от ГЕРБ-СДС и един от ИТН. Двама от ДБ се въздържаха. ДПС не участваха в гласуването. Решението влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник".

Парламентът наложи мораториум върху цените на електроенергията, парното и водата

Парламентът наложи мораториум върху цените на електроенергията, парното и водата

Временна комисия ще обсъжда мерки срещу повишаването на цените на тока

По време на разискванията в парламента, продължи почти до обяд днес, депутатите се обединиха около мнението, че изпълнителната власт трябва да инициира мерки за справяне с енергийната криза и да предложи стратегия за това.