Парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, водата и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението изненадващо беше направено от парламентарната група на ГЕРБ.

"За" гласуваха 186 депутати от всички партии без ДПС (те не участваха в гласуването), двама бяха против, а други двама се въздържаха.

Освен това, депутатите приеха създаването на Временна комисия по въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Идеята дойде от парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП). Председател на комисията ще е депутатът Радослав Рибарски от ПП.

Комисията би трябвало в рамките на месец да проведе експертен дебат и да даде предложения за мерки срещу повишаването на цените на тока. "За" създаването на временната комисия гласуваха 169 депутати от всички партии без ГЕРБ-СДС.

Днешният дебат беше предизвикан от обявеното в понеделник (13 декември) от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчисление, според което от 1 януари 2022 г. цената на електроенергията за бита трябва да се повиши средно за страната със 11,51%, а топлоенергията да поскъпне средно с 12,8%.

Във вторник премиерът Кирил Петков обяви публично, че е "изненадан" от предложението на КЕВР, което идва точно в деня на встъпването в длъжност на новото правителство.