През 2017 г. общият брой на туристите в света е достигнал 1,322 милиарда души. Това е най-високият резултат на тази индустрия за последните седем години, съобщи в понеделник Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO).

"В сравнение с предходната 2016 г. броят на туристическите пътувания като цяло се е увеличил със 7%. А най-голямо увеличение на посещенията - от 8 процента, са отбелязали европейските държави и Африка.

Страните с най-големи приходи от международен туризъм

Страните с най-големи приходи от международен туризъм

По посещения на чужденци първа е Франция, по приходи - САЩ

Общо около 671 милиона туристически пътувания са осъществени в страните от Европа през 2017 г., докато Африка е била посетена от 62 милиона туристи, което е рекорд за този регион, се отбелязва в доклада на UNWTO

Броят на туристите се увеличава стабилно и в почти всички от другите части на света: в Азиатско-тихоокеанския регион с 6% - до 324 милиона посетители; Близкия изток (+ 5%) - 58 милиона и 207 милиона туристи в Северна и Южна Америка (+ 3%).

Туризмът: глобална катастрофа или възможност за растеж

Туризмът: глобална катастрофа или възможност за растеж

1,2 милиарда са международните пътешественици през 2017-а

Ръстът на туристическия трафик през 2017 г. е свързан с глобалното икономическо възстановяване, както и съживяването на туристическите пазари в страни като Бразилия и Русия след период на дълъг спад, посочват от организацията.

Според Световната туристическа организация положителната тенденция ще продължи и през 2018 година, като глобалният туристически поток ще нарасне с още 4-5 на сто.