През изтичащата година 1,2 милиарда туристи са пресекли международните граници. Към 2030 година броят на пътешествениците в света ще нарасне до 1,8 милиарда души.

Но този стремителен растеж на туристическия бизнес може да създаде доста проблеми и даже да се превърне в глобална катастрофа. А също така може и да открие нови възможности за развитие на редица държави, предупреждава шефът на Световната туристическа организация Талеб Рафаи.

По неговите думи, на туризма често се гледа като на нещо второстепенно, но за много странни тази индустрия може да стане двигател за икономическо и социалноо развитие.

В същото време, прекаленият наплив на туристи често нанася големи щети на природната среда, неимоверно натоварва транспортната и другата инфраструктура на държавите. Заплашва сериозно съхраняването на световните културно-исторически ценности, които именно привличат пътешествениците и са основен елемент за развитието на туристическия бизнес.

Според Талеб Рафаи, е необходимо да се обърнат преимуществата на туризма в полза на човечеството и да се минимизират неговите негативни последици. И примери за такива помени вече има.

Едва ли някой счита мексиканския курорт Канкун за екологичен, посочва Рафаи, цитиран от сайта на ООН. Но там стават удивителни неща - засегната от човешката дейност природа се възстановява, връщат се към живото мангровите гори. И благодарение на всичко това куротът отново става привлекателен за туристите.

От Световната туристическа организация отбелязват, че 2017-а отчете поредното се подобряване на рекорда по количество на международни туристи. Сред лидерите по растеж са Китай, Южна Корея, САЩ и Канада.

Най-бурно повишаване на броя на туристите след период на спад се наблюдава в Русия и Бразилия - съответно 27% и 35%.