Служители на Европейската комисия са нахлули в офисите на редица компании, които държат правата за излъчване на спортни събития, като част от разследване на потенциален картел.

Внезапните проверки са извършени в няколко държави от ЕС от служители на европейския регулатор за защита на конкуренцията, а една от проверяваните компании е Fox Networks на Рупърт Мърдок, която е собственик на мрежата на Sky Sports.

"Комисията има опасения, че засегнатите компании може да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики", се казва в изявление на ЕК.

"Необявените проверки са предварителна стъпка в предполагаеми антиконкурентни практики. Това не означава, че компаниите са виновни за антиконкурентно поведение, нито пък предрешава резултата от самото разследване", пише още в изявлението.

Компанията на Мърдок обяви, че сътрудничи на европейсите инспектори, след като те нахлуха в офисите й в Западен Лондон.

Внезапните проверки може да са част от дългогодишното европейско разследване за права на платена телевизия. Регулаторите се прицелват в договори в индустрията, които възпрепятстват зрителите да гледат филми и ТВ програми извън страната, в която се продават, съсредоточавайки се върху сделките на Sky с най-големите филмови студия.

Излъчването на спортни събития е огромен бизнес в Европа, като мрежите харчат милиарди паунда, за да осигурят ексклузивни права за излъчване на срещи от най-реномираните първенства, за да привличат зрители.

Новината за нападението идва в трудно време за Fox, която се занимава с редица сделки, очакващи одобрение от регулаторите. Тя се бори с телекомуникационния гигант от САЩ Comcast и британските регулатори за правото да купи изцяло най-голямата европейска компания за платена телевизия Sky за около 15 млрд. долара, докато паралелно продава филмовия си бизнес и други активи на Walt Disney за около 52 млрд. долара.

Комисията заяви, че няма законов краен срок за приключване на проучванията за антиконкурентно поведение и разследванията на ЕК могат да бъдат дълги.