Социалната мрежа Facebook се присъедини към YouTube, Twitter и платежната услуга Venmo в искането за това стартъпът Clearview AI да спре да събира изображения на потребители с цел идентифициране. Компанията започна да прави това, като част от съвместната си работа си с полицията, предаде MarketWatch.

Неотдавна Clearview обяви, че използва видео клипове на хора, публикувани в социалните медии и е събирал снимки в своята база данни. Технологията му за разпознаване на лица може да използва изображение на човек и след това намери повече връзки в кои други социални медии се е появило това лице. Компанията заяви, че има повече от 3 млрд. изображения в базата си данни, включително такива, които са изтрити от Facebook, YouTube и Twitter. Технологията на Clearwiev се използва от местните полицейски управления в САЩ, както и от ФБР, пише Siliconangle. 

От Facebook заявиха, че са поискали базираната в Ню Йорк Clearview AI да спре използването на информация от водещия им сайт и Instagram. "Събирането на информация за хората нарушава нашите политики", заяви говорител на Facebook. Clearview внимателно разгледа въпроса след доклади от разследвания през януари от New York Times и Buzzfeed, в които подробно се описва работата им с правоприлагащите органи и практиката си да използва социални медии и други интернет платформи за изображения.

"Събирането на тази информация от Venmo е нарушение на условията за обслужване и ние работим активно за спиране на тази дейност, нарушаваща политиките ни", каза говорителят на компанията Джъстин Хигс. Той заяви още, че услугата за мобилни разплащания, собственост на Paypal, е в процес на изпращане на официално становище към Clearview с искане да прекрати събирането на информация от техните потребители.

YouTube, който е собственост на Google, също изпрати подобно писмо на Clearview във вторник. Общите условия на платформата забраняват събирането на данни, които могат да бъдат използвани за идентификация на хората, заяви говорителят на YouTube Алекс Джоузеф.

Изпълнителният директор на Clearview Хон Тон каза пред CBS в интервю, че системата приема само обществено достъпна информация. По негови думи технологията се използва само от органите на реда за идентифициране на потенциални престъпници. 

Twitter също са изпратили писмо до Claerview с искане да изтрие всички данни, които е събирал от платформата. Microsoft MSFT, собственик на LinkedIn, заяви в сряда, че също предприема мерки в тази посока.

Адвокатът на Clearview Тор Иклънд излезе със становище, че технологията на компанията работи по същия начин, по който и търсачката на Google.